Počet zobrazení stránky

úterý 24. listopadu 2009

zajímavá materie.............



* Jaroslav Durych

Vydáno dne 24. 11. 2009

Jak daleko je však dnešek od komunismu! Dnešní mládež a inteligence netouží po pětiletce, výstavbě, nadstavbě atd., nýbrž po právech na slunce, na uvolnění všech práv a osvobození všech buněk v těle, po právu na onanii, po právu na výcvik v pohlavních výkonech, na školy prostituce a na zabezpečování ukájení chtíčů. V tom je přitažlivost pro mládež od 14 do 60 let, to očekávají od komunismu. Osvobození rozkoše, nikoliv povinnost práce. Běda komunistickým otcům a matkám, udřeným pětiletkami, až nebudou moci nebo chtít rychle se přispůsobit. ... Marxismus chtěl z národů udělat národy dělníků, ale jeho nástupci, krev z jeho krve, duch z jeho ducha, chtějí už z národů udělat národy kurev a synů kurev.
Z článku Soumrak komunismu, AKORD, roč. V., č. 3, březen 1932


Jaroslav Durych

Život

Velmi brzy osiřel. Nejprve studoval církevní seminář v Příbrami, ale byl vyloučen za četbu zakázané literatury. Poté odešel do Prahy, kde vystudoval lékařskou fakultu. Fakultu dokončil v r. 1913 a protože studoval na vojenské stipendium, působil za první světové války jako vojenský lékař v Haliči. Po válce si v Přerově zřídil soukromou praxi, brzy se vrátil do vojenské služby, v československé armádě dosáhl hodnosti plukovníka.
Někdy bývá dokonce označován za „disidenta 1. republiky“, a to kvůli odmítavému postoji k antikatolicismu, který panoval v Československu mezi válkami. Velmi tvrdě kritizoval Karla Čapka, především za jeho pacifismus. Svými názory se řadí k nejkonzervativnějším autorům své doby.
Ve třicátých letech otevřeně podporoval frankismus ve Španělsku a ve své komentátorské tvorbě z tohoto období vyzdvihoval stranu generála Franca ve španělské občanské válce, kterou pojímal jako boj španělského katolicismu o přežití proti rudému barbarství. Za svůj občanský postoj byl často ideovými oponenty kritizován. Někteří z jeho obhájců ovšem upozorňují, že šlo pouze na reakci na minimálně stejně problematický postoj Karla Čapka a dalších autorů, kteří stejně nekriticky podporovali republikány.
Za nacistické okupace a v době komunistického režimu v Československu žil Durych v izolaci a jeho díla nesměla být vydávána. Vyšlo mu pouze několik novinových článků, které napsal pod pseudonymy. Pohřben je na hřbitově v pražském Bubenči.

[editovat]

 


K buržoáznej revolúcii

Pri 20tom výročí buržoáznej liberálnej revolúcie, v ktorej vedúcu úlohu strany hájacej záujmy komunistického triedneho "človeka" nahradila egoistická sebastrednosť moderného "človeka" odpovedáme tak ako vždy: alternatíva existuje a je ňou jedine kontrarevolúcia, ktorá háji niečo viac ako gnostické utopické predstavy o hľadaní sekulárneho raja odhaľujúceho sa v prostredí dialektickej realizácie zmyslu dejín. Nie zločinecké ateistické režimy, ktorých obete sa rátajú v desiatkach miliónov (či ich už zavraždili pred alebo po narodení).

Odpor existuje, nie je čo sláviť. Pred 20rokmi bol nahradený jeden zvrhlý sekulárny protikresťanský a protiskutočnostný režim druhým. Skutočný vládca dejín však nestojí na bojovej varte ani jednej z týchto strán.

Samozrejme, nie že by sa nám akokoľvek cnelo za špinavým zločineckým komunistickým režimom, napokon necnie sa zrejme ani komunistickým pohlavárom, ktorí sa vo väčšine majú dnes lepšie ako si za svojho režimu mohli vôbec predstaviť.

 


Slovenský Kruh Leva XIII.

Slovenský Kruh Leva XIII.Potvrzení zrušení exkomunikace biskupů
Kněžského Bratrstva sv. Pia X.

Kongregace pro biskupy, zastoupená
osobou Giovanni kardinála Re svým dekretem číslo  126/2009,  ruší ke dni 21. 1. 2009 exkomunikace uvalené na čtyři biskupy Kněžského Bratrstva sv. Pia X. na Msgr. Bernarda Fellaye, Msgr. Alfonso de Gallaretu, Msgr. Tissier de Mallerais a Msgr. Richarda Williamsona.
 



Zrušení exkomunikací nad biskupy FSSPX.
21.1.2009 - Vatikánský expert Andrea Tornielli prohlásil v italském deníku Il Giornalle, že se Svatý otec Benedikt XVI. rozhodl podepsat dekret, kterým se ruší exkomunikace vyřčená papežem  Janem Pavlem II. nad biskupy Kněžského Bratrstva sv. Pia X.: Msgr. Bernardem Fellayem, Msgr. Alfonso de Gallaretou, Msgr. Tissier de Mallerais a Msgr. Richardem Williamsonem.  Deklarace bude vyhlášena ve středu, resp.  v pátek  prostřednictvím papežské rady, která vydává legislativní texty a jejímž předsedou je arcibiskup Francesco Coccopalmerio. Toto rozhodnutí bude podle Tornielliho v praxi   znamenat, že generální představený FSSPX a další tři biskupové již nebudou exkomunikovaní.

Žádné komentáře:

Okomentovat