Počet zobrazení stránky

čtvrtek 19. listopadu 2009

To by nemělo zapadnout.....................

Materii jsem přetapetoval z webu Romea. Ač je mi tento svoji propagandou odporný a raději mám web Dženo, nikde jsem nic k této události nenašel. Abych se mohl k věci vyslovit a čtenář měl k dispozici komparovanou materii -proto to tapetování. Jak obecně známo, považuji české Cikány -Romy za integrální součást českého národa ve smyslu národa politického. Jsou  de facto nejsilnější národnostní menšinou a tak je potřeba k nim přistupovat. Už jenom po zkušenostech s politikou k národnostním menšinám za éry 1.republiky a vše co to iniciovalo.
To že se v ČR vytvořila situace, kdy jejich problematiku yužívají rodinné gangy elitářů coby beranidla  na českou společnost o tom jsem psal již mockrát. Že v ČR se také nacházejí individua, která do odkazu šoy chtějí vtahnout české Cikány-Romy je také obecně známo a nakonec jsem již uveřejnil reakci jedné z představitelek romské inteligence na jejich adresu. Toto bylo až poté, kdy mne představitelka těchto kruhů označila několikráte za nacistu a po mém upozornění, že ji maji u zadku i Cikáni, rozpoutala další štvanici. Pak už věci šly samospádem..............

Studie: Situace Romů se po revoluci příliš nezlepšila
Praha, 12.11.2009 16:40, (ROMEA)
Sdílet
Situace českých Romů se příliš nezlepšila ani dvacet let po sametové revoluci. Tvrdí to studie romské organizace Dženo. Pozitivní je prý třeba podpora romské kultury či jazyka, zhoršily se ale bytové i pracovní podmínky, navíc výrazně zesílil extremismus. Podle předsedy Asociace romských občanských iniciativ Evropy v ČR (AROIE) Ivana Veselého je hlavním viníkem stát. Asociace chce proto vypracovat návrh řešení, sdělil dnes Veselý na tiskové konferenci.
VIDEO
Záznam tiskové konference 1989 - 2009: Dvacet let rozvoje, stagnace nebo úpadku?
Ivan Veselý a Ladislav Goral: Dvacet let rozvoje, stagnace nebo úpadku?

Studie uvádí, že důkazem rozšířeného "anticiganismu" jsou hnutí skinů, vznik romských ghett či protiromská prohlášení vládních činitelů. Upozorňuje také na to, že od ledna 2008 do června 2009 zaútočili na Romy nejméně třikrát žháři, odehrálo se také několik protiromských pochodů a řada fyzických napadení Romů.
"Stát má hlavní zodpovědnost za to, jak se žije ve společnosti těmto občanům," myslí si Veselý. Nelíbí se mu třeba, že stát nepomohl Romům, kteří po revoluci kvůli ekonomickým změnám přišli o práci. Zůstali tak coby nekvalifikovaná pracovní síla. Systém je navíc podle studie nastaven tak, že pracovat pouze příležitostně a brát sociální dávky je poměrně lukrativní.

V nalezení dobré práce prý brání Romům také nedostatečné vzdělání. Třetina jich je totiž podle průzkumu ministerstva školství umisťována do zvláštních škol, často bezdůvodně.
Před listopadem 1989 žila většina Romů ve státních či podnikových bytech, po revoluci ale mnoho nemajetných rodin mělo s bydlením problémy. To vedlo ke vzniku ghett, kde se vyloučení Romů ještě prohlubuje. "Žádný akt vlády ještě nebyl nijak efektivní v potírání rasové segregace v oblasti bytové politiky," konstatují romská sdružení.
Za posledních dvacet let se ale posílila péče o romský jazyk či kulturu, uvádí zpráva. Byla založena katedra romistiky, deset let úspěšně funguje festival romské hudby a tance Khamoro.
Co se týká palčivých romských otázek, AROIE, která sdružuje 21 romských organizací, chce do března vypracovat strategii řešení.
 
Ono toho v zásadě bylo již napsáno mnoho. Na blogu paní dr. K.Samkové -www.centrum.cz je mnoho zajímavé materie na toto téma a i na vyhledavači google lze dohledat nutné či patřičné. Já jsem schválně vypreparoval s přetapatovaného obraz bývalého zeměpána se suitou vedení romsko-cikánské menšiny z počátku devadesátých let. On jejich osud je dnes téměř zapoment a v mnoha případech se není čím chlubit.

Já osobně považuji pana Veselého za muže kontraverzního,ale nelze mu upřít poctivý přístup a v mnoha případech i věcné pojmenování skutečnosti. Že se někdy vyjadřje v duchu starého přísloví- každý Cikán dle svoji planety hádá je samosebou.......Dalším člověkem, kterého si vážím, že předseda Společenství Cikánů-Romů na Moravě pan Holomek. I když v některých jeho příspěvcích na centrum.cz působí jako mimozemštaň,ale kdo z nás je dokonalý, že ...............


Panu Veselému nelze upřít fakt, že snad po dlouhé době jím založené o.s. je věrohodným a do budoucna snad kredibilním seskupením a možná i v budoucnu zárodkem něčeho, co by mohlo býti lobbyistickou organizací této etnické a i národnostní menšiny. Zde bohužel musím konstatovat, že je velký problém. Jestliže se český Rom přihlási k české národnosti a on tak v 95 % činí, pak lze těžko stanovit nějaká řešení pro nárosnostní menšinu. Všichni víme, jaké prskání a kopání přinesl třeba požadavek konzervativního demokrata p.Palka na Slovensku, aby u kriminality byla evidována etnická příslušnost pachatelů. To se trockisti a žlutá internacionála mohla pominout. Na druhou stranu jsem vymýšleny projekty s etnickým parametrem a jsou směřovány k této menšině. samozřejmě, že majoritní společnost to nese velice nelibě a těží z toho radikálové či dokonce lidé s extremními postoji / já se k této problematice dnes dostanu v samotném článku radikál versus extremista/. 

Nakonec názory pana Veselého si může každý přečíst sám a udělat si obrázek. Já akorát se ohradím proti jeho tvrzení apriorního viníka českého státu. Byla to hlavně ROI, která v druhé polovině devadesátých let, tj, době, kdy měla ještě jistý kredit hodila svoje soukmenovce přes palubu a sloužila coby vývěska pro téměř zločinná spolčení.Ale ono takových spolků na etnickém principu bylo více a pak se nelze divit, že stát byl velice obezřetný.....Jenom si například vzpomínám, že asi před 3 roky namašírovala k presidentu republiky jakási suita cikánských představitelů a oni všichni do jenoho byli v hledáčku speciálních oddílů policie. I když na mne to působilo dojmem, že se mělo jednat o diskreditaci tajemníka p. Jakla..........

Aniž bych nějak polemizoval s názory pana Veselého -to my nepřísluší a moje názory jsou obecně známy -, zmíním se o trochu něčem jiném. Z korespondence s jeho paní a její publicitiky jsem pochopil, že oni jsou nejvíce frustrovaní z toho, že ČR odmítá svěřit správu této menšiny jejím elitám.
Ona je to nakonec taková česká specialita -ono stačí sledovat způsob "ovládání"národnostních menšin v ČSR za éry TGM a po vzniku ČSR zrušení vcelku fungující samosprávy zavedené jakýmsi sociálním demokratem z éry Badeniho vlády . 

Že jsem pro zavedení prvků menšinové a blokační demokracie všech stupňů, tím se netajím. Ono to ale samozřejmě znamená i přihlášení se k romsko-cikánské národnosti téměř povinně a jsme zase na začátku.............Ale to už není moji starostí ! Jinak pane Veselý držím palce ! 


 

Žádné komentáře:

Okomentovat