Počet zobrazení stránky

neděle 22. listopadu 2009

Jenom se směji / Vám pitomci/ a mám ješitnou radost !



Čas od času surfuji i pod Deltském potapěči a jenom čtu a studuji ! To že tento web či server má jakousi obcesi vinspiraci Novou pravicí počátku 70.let minulého století mne už nechává chladným. Přesto zde jsou k "mání " intelektuální kousky, které prostě nelze přehlédnout, nemá-li člověk jenom hlavu na to, aby mu nepršelo do hlavy a oči na to /aby je nechal na svém guru/ a hubu na to, aby křičel Ať žije Klaus, EU do hoven atd. Nakonec známe Ty modely a týpky !

Nemohl jsem samozřejmě přehlédnout článek pana Keisera na téma kniha bývalého spolkového kancléře H.Schmidta a dále jeho komentář a případné anotace. Je nutné si ten článek vyhledat, aby čtenář pochopil ,proč a hlavně o čem píši !

Závěr knihy doplňuje výstižných “Dvacet tezí a osobní vyznání”, kde je autorova argumentace shrnuta ve dvaceti krátkých odstavcích:

Stručně:

1. Evropa stojí před novými úkoly, je potřeba hledat co ji spojuje, nikoli to, co ji rozděluje.

2. Tváří v tvář novým problémům a výzvám se Evropská unie stává záchranným společenstvím.

3. EU je projekt “sui generis”, přes všechna negativa je dosavadní dosažený stav obdivuhodný.

4. Současná Unie je otevřený, nikoli finální projekt, neustále se rozvíjí.

5. Rozšíření a postup integrace musí probíhat pozvolna.

6. Aby měla Unie smysl, je pro budoucnost důležité, aby byla akceschopná jako celek.

7. Je potřeba skončit s neustálým podezíráním Německa. Jeho smysl jako nejmocnějšího státu Evropy je právě uvnitř EU.

8. Tandem Němců a Francouzů je nejenom v zájmu obou států, ale především v zájmu Evropy jako celku.

9. EU potřebuje vlastní finanční politiku; volný trh je nesmírně užitečný, ale dopady ekonomické globalizace je nutno regulovat státními, popř. plošnými evropskými zásahy.

10. Bezpečnostní zájmy EU a USA jsou odlišné. Evropská unie se bude muset snažit snižovat postupně svou zahraničně-politickou a strategickou závislost na Americe.

11. Společná zahraniční a obranná politika Evropy je nezbytná.

12. Rozšiřování EU nesmí pokračovat do té doby, než bude uskutečněna neodkladná institucionální reforma EU.

13. Pravomoce Evropského parlamentu by měly být výrazně posíleny.

14. Unie není stát. EU nesmí podrývat národní státy.

15. Z dlouhodobého hlediska je nutné vytvoření stabilního, vnitřního jádra Unie.

16. K rozšíření Unie musí docházet prozíravě, mělo by být prováděno postupně.

17. Přednost má přijetí Polska, České republiky a Maďarska, pro které mluví důvody morálky, psychologie, i geopolitiky. (Kniha byla napsána v roce 2002, pozn.)

18. Z geopolitických důvodů by měly být odmítnuty úvahy o vstupu států z ruského kulturního okruhu.

19. Vstup Turecka do EU je nežádoucí. Naopak je žádoucí pozitivní a jednotná politika Unie vůči Turecku.

20. Bylo by v souladu s evropskou kulturou, kdyby nejen politici, ale i umělci a inteligence ,považovali za svou povinnost uvést do veřejného povědomí společné evropské základní mravní hodnoty. Společná morálka Evropanů existuje.

Přesto, že probíhající politické procesy uskutečnily řadu věcí, o kterých je ve více než šest let staré Schmidtově knize pouze psáno a politická situace se v mnohém změnila, zůstává kniha “Sebezáchova Evropy” podnětným studijním materiálem, svébytným názorovým průvodcem, ale i cenným svědectvím brilantního realistického smýšlení bývalého německého kacléře. Jedná se o vskutku paradigmatický text, odpovídající na řadu otázek a zároveň řadu zajímavých otázek otevírající. Je velmi nešťastné, že knize “Sebezáchova Evropy” nebyla dosud v Česku věnována patřičná pozornost, kterou si bezesporu zaslouží.

Sebezáchova Evropy
Perspektivy 21. Století
Autor: Schmidt Helmut
ISBN: 80-7185-561-8

Nakladatelství Paseka

Docílí-li český ideový a potažmo politický mozek poznání, že SRN byla vždy v jednotlivých vývojových stádiích od nepaměti konstitutorem vývoje Evropy, pochopíli, že ČR je jeho téměř strategickým sousedem, že spousta členů elit ve SRN má už dost "protektorizace " ze strany USA a že hledá skrze EU / aniž by její současná podoba byla definitivní / emancipaci ve smyslu nové lokální velmoci s ambicemi k Asii -tak potom možná pochopí všichni tzv.čeští nacionalisté, že svými politickými hloupostmi pouze nahrávají těm silám, které by rády viděly Evropu v područí USA a jejího "prokletí " zvaným Izrael !!!!!!!

Já jsem přímo vděčen panu Keiserovi za tento článek -on snad těm bystřejším dá signál, že myslet geopoliticky a od toho odvozovat ideologické postuláty pro národní stranu v ČR je siamským dvojčetem a držet se prokletých nár-soc schémat všech odrůd je prostě jenom služba Havlovy a jeho partě směrem k USA.

Snad nezaujatý pozorovatel najde mnoho styčných bodů mezi myšlenkami tohoto muže a navrženými východisky a mnou hlásaného. To je otázka instinktu, nikoliv vyčtených ideologických floskulí . Nakonec není to poprvé. Když dr.ing.Mgr. Bátora vydal svoji stať o propojení /duchovním trockistů a neocons/, tak jsem paralerně došel ke stelnému závěru článkem, který jsem uveřejnil téměř ve stejné době jako on !


Žádné komentáře:

Okomentovat