Počet zobrazení stránky

pátek 13. listopadu 2009

Trochu Vám pane presidente nerozumím...............

Referendum (latinsky to, co musí být odkázáno) je rozhodnutí všech občanů nebo i všech obyvatel v otázkách zákonodárných (legislativních) nebo výkonných (exekutivních). V referendu se obvykle nehlasuje o osobách, tím se referendum liší od voleb, někdy však autoritativní vůdce státu využije referenda k legitimizaci své moci (schválení převratu, prodloužení funkčního období; k tomu přistoupili nejnověji např. vládci některých zemí Střední Asie [1] [2]).
V mnoha demokraciích jsou taková rozhodnutí pro volené reprezentanty a státní správu závazná a právo na referendum je zakotveno v ústavě. Příkladem je Švýcarsko a Lichtenštejnsko (od roku 1848), ale i (v různě vyvinuté podobě) většina států USA, částečně Irsko, všechny spolkové země Německa [3] (například v Bavorsku od roku 1995, v prvním desetiletí 835 referend, 1371 iniciativ [4]) nebo Itálie.
Základní otázky jsou podřízeny rozhodnutí občanů v povinném referendu. Zatímco rozhodnutí v jiných záležitostech jsou předmětem fakultativního referenda, které je vyvoláno závaznou občanskou iniciativou.
V jiných zemích „referenda“ v podstatě pouze zjišťují veřejné mínění. Tato nezávazná forma se dnes označuje jako plebiscit.[zdroj?] Výsledky takových plebiscitů nejsou pro politickou reprezentaci závazné, ovšem jejich ignorování je obvykle politicky nepřijatelné.
Referenda o schválení (ratifikaci) ústavy EU, v té či oné formě, se konaly v řadě členských zemí EU. Občané Francie a Nizozemska v létě 2005 návrh ústavy EU odmítli, a tak „Brusel“ ratifikaci pozastavil.


               

                   
                   
   
   

       

           
           

                Zaujalo nás: Klaus by uvítal referendum o přesunech pravomocí do EU

           
           

                Publikováno: 12.11.2009, shlédnuto: 246x

           

ČESKÉNOVINY.CZ: Londýn - Český prezident Václav Klaus dnes v Londýně ocenil návrh šéfa britských konzervativců Davida Camerona uspořádat referendum o každém dalším přesunu pravomocí do Bruselu. On sám by pro takový postup byl také, protože členské země Evrupské unie předaly pravomocí víc, "než je zdravé a rozumné". Naopak důraz, který kladou konzervativci na ekologii, označil prezident za "nešťastný".



Klaus řekl ČTK, že Cameronův dopis o lisabonské smlouvě byl pro něj důležitý, ale neovlivnil jeho rozhodování o ratifikaci tohoto dokumentu, který reformuje EU. Cameron poslal v létě Klausovi osobní list, v němž napsal, že když konzervativci na jaře vyhrají parlamentní volby, tak vyhlásí o lisabonské smlouvě referendum.

Jenom si vzpomínám, že když autor myšlenky, že každá pravomoc z národního státu do centra EU by měla býti "posvěcena " lidovým hlasováním a to přímo referendem ,měl naprosto husí kůži z podobných témat, když byl faktickým vládcem české exekutivy a jeho mírně bolševická modrá partaj neomezeným vládcem moci zákonodárné !!
Pro vnímavé doporučuji vyhledat dobový tisk, kolik bylo zamítnutých návrhů na obecné referendum a jediné které bylo uplatněno, bylo přijato speciálním zákonem o referendu o vstupu do EU. Jsem názoru, že v tak důležitých aspektech technologie moci, jako je přímá či nepřímá demokracie musí mít vrcholový politik konzistentní názor a tento nelze variovat dle vývoje situace.

Nečekám, že tlupy reprezentující v mnoha podobách fan club současného presidenta si vyhledají například sjezdové dokumenty ODS z devadesátých let, kde je tento moment několikrát jasně zamítnut s odkazem na trdici zastupitelské demokracie v ČR. Už vůbec ani někdo popře, že současný president byl tím, dko byl duchovním otcem dění v ODS od roku 1991-1999-2001? 


Václav Klaus
Václav Klaus

Žádné komentáře:

Okomentovat