Počet zobrazení stránky

sobota 21. listopadu 2009

Opravdu "neznámý " pachatel................

Praha chce lépe chránit Karlův most

30-01-2007 15:07 | Peter Gabaľ
Nedávné poškození sousoší svatého Kříže na pražském Karlově mostě připomnělo problém, který je trvalejší: památky na mostě, který letos navíc jubiluje, se stávají terčem vandalů poměrně často.

Poslech:RealAudioStáhnout:MP3Podcast:Odebírat
Foto: ČTKFoto: ČTK Minulý čtvrtek bylo na Karlově mostě v Praze poškozeno sousoší svatého Kříže, známé také jako Kalvárie, z něhož zmizela část hebrejského nápisu. Podle ředitele pražských památkářů Jana Kněžínka peněžitá škoda nebude velká. Ale to už neplatí pro poměřování historické škody, kterou považuje za nedozírnou: "To je socha historická a ta škoda je velmi vážná podle mého názoru. On je to originální nápis, který vydržel přes 200 let a zrovna v tomto roce, kdy budeme slavit 650. výročí založení Karlova mostu, tak si myslím, že to je velmi barbarský, neomluvitelný čin."
Objevila se i úvaha, že poškození nápisu by mohlo souviset s nálezem mrtvoly neznámého muže, kterého policisté minulý týden objevili ve Vltavě poblíž mostu a čas smrti byl určen na stejný den, tedy na čtvrtek. Podle mluvčí pražské policie jde ale o pouhou spekulaci, i když se samozřejmě prověřují různé verze.
Foto: ČTKFoto: ČTK Pokud jde o samotný pozlacený nápis, v roce 1696 jej musel nechat zhotovit pražský Žid Elias Backoffen jako trest za údajné hanobení kříže. 'Svatý, Svatý, Svatý je Hospodin zástupů', zní překlad hebrejského nápisu, jehož umístění na sousoší s ukřižovaným Ježíšem se považuje za kontroverzní, protože přisuzuje Kristovi boží atributy, což je v rozporu se židovskou náboženskou vírou. Pozastavují se nad ním ale spíše jen někteří ortodoxní věřící z ciziny, pražští Židé znají historické okolnosti.

Já jenom spekuluji, kdyby zase někdo měl záchvat taktně upozornit úřady. .............
Dostal jsem se do kontaktu s člověkem, který mi naznačil, že existuje přímá souvislost mezi touto událostí a sjezdem jakési ultraortodoxní židovskou organizací mládeže, která v tu dobu měla v Praze nějaký sjezd či něco podobného.........

Ale jak se říká, nic nevidím, nic neslyším a už vůbec ic neříkám. Kdyby přeci náhodu jsem něčím z uvedeného disponoval, tj. mluvil, říkal či viděl, tak jsem tam určitě nebyl a nebo jsem zbaven svéprávnosti !  

Žádné komentáře:

Okomentovat