Počet zobrazení stránky

neděle 3. ledna 2010

Drobný exkurz na Slovensko

Cca za 180 dní občané SR budou volit svůj parlament - NR SR. Jak je obecně známo, či spíš pro spoustu lumenů neznámo - volební kampaň běží soustavně. Parlamentní strany v paradigmatu vláda versus opozice obahujují svoje mandáty vládnutím a opoziční činností. Mimoparlamentní subjekty v mnoha případech trpící představou, že jsou to oni, koho volič v parlamentu postrádá dělají občas skopičiny a jiné pitomosti, kterými chtějí na sebe strhnout pozornost.

Kousky sui generis jsou Ti a ty, kteří vzniknou secesí od hlavních politických proudů a pak různými integračními veletoči se snaží voliči vnutit představu, že vleze-li trpaslík na záda trpaslíkovi, stojí před námi OBR !

Nedávné volby do VÚC na Slovensku jasně idikovaly, na čí straně stojí sympatie voličů. Ona to byla taková poslední tečka za náladami, které byly již legitomovány výsledkem presidentských voleb.

Ve SR existují dvě mocenská centra - prvním je dominantní Smer -sociální demokracie a s nimi úzce kooperující HZDS. Dr. Mečiar přes všechna protivenství i občasné nechutnosti jeho éry velice umně provedl HZDS od postavení "státostrany" a výtahu k moci ke straně, která je pevnou součástí politické mapy SR. Generační obměna v mnoha případech za lidi věku kolem 30 let a s luxusním universitním vzděláním a její ukotvení v konzervativním liberalismu s akcentcí otázek sociálních a vlasteneckých mu dává potenciální elektorát cca 10% a jeho teze, že bez jeho strany nikdo na Slovensku nevytvoří vládu nemusí býti jenom jakýmsi CHLUBENÍM !

O Smeru nemá cenu psát protože jeho 40 % volební podpora je faktem a těžko s ní něco něco v krátkodobém období udělá, ovlivní směrem dolů či jinak zpacifikuje.

Zajímavé je postavení SNS, současného člena vládní koalice. Již ve volbách do VÚC bylo této straně dáno najevo, že o koalici s ní nikdo nestojí. Já osobně se domnívám, že se jedná o taktický tah doc. Fica. On dle méo soudu dal jasný signál panu Slotovi a jeho ekipě, že jeho buranské politické chování a hlavně jeho již neskrývané obohacování vládní koalici jako celku škodí a že se ji může stát, že v podmínkách SR s ní nikdo nembude chtíti nic míti !!  Je mi líto, že lidé jako je prof. rýdlo a dr. Chelemendik se s tímto svezou..

.Možná ten zdánlivý distanc také má v sobě poselství, že Fico je si vědom síly žluté internacionály a aktivit pro-maďarských, při jejiž řešení mohou býti stanoviska SNS přímo překážkou !

Opoziční tábor je směsicí konzervativců. liberálů, libertánů a politických maďarských těles, které sice pojí snaha sesadit současnou koalici od moci, ale bohužel live-motiv roku 1998 - pryč s Mečiarem -absentuje a vzájemné animozity z těchto spíše dělají skupinky směšných klaunů, kteří se nakonec požerou mezi sebou a výsledek bude ten, že další cca 4 eoky budou míti o čem v opozici přemýšlet .  

Co mi trochu mozek nebere, je projekt Hid-Most dr. Bugára. Ne že bych nepochopil původní záměr,ale kromě jeho obecné proklamace jsem nezaznamenal nic prakticky nosného, kromě celkového oslabení maďarské koalice. I toto možná mohl býti záměř, ale dle mého soudu měl vyustit v přeměná voličů -slovenských Maďarů ve voliče občanského segmentu a to se nestalo.

KDH prošlo také jistou proměnou. Po dlouholeté, předsedovi panu Hrušovském přichází karierní diplomat ze struktur EU dr.Figel  a od KDH se odštěpuje skupina katolických tradicionalistů vedená panem Mikloškem- jedním z mála Mužů SR roku 1989.

 Jeho kooperace s odštěpkem od SDKU zvaným OKS je spíše snahou bezradnosti a zřejmě cestou do zapomnění . Škoda,ale to není moje starost. Jakási Misie 21 vedená bývalým členem KDH Šimkem  zase chce s KDH jednat, no prostě hloupost vedle hlouposti ...........


Co lze ovšem čekat, že Slovenská pospolitost přeměněná v politickou stranu dílče uspěje a lze čekat, že značná část mladých voličů SNS a jiných subjektů bude tuto volit. Ono weby NSS, SHO aj. mluví jasným jazykem. Osud SNJ a budoucnost SLS je v prvním případě vcelku jasná - tj. jisté elitářství a partikulárnost, ve druhém případe zákaz NS SR !

   

 

Žádné komentáře:

Okomentovat