Počet zobrazení stránky

středa 13. ledna 2010

profánně o židovství.....................

 Přívěsek Židovská hvězda S - klikni pro další zvětšeníVyrůstal jsem na jedné okrajové části Prahy, která byla připojena k Praze v roce 1968. Konec první poloviny let sedmdesátých jsem již vnímal docela s jasným rozumem ve smyslu rozlišení skutečnosti a pohádky. To že jsem samozřejmě těžko mohl odhadnout či diagnostikovat ducha doby je srozumitelno.

Pamatuji si, že v obci kromě rozbitých chodníků, dvou hospod a jednoho krámu nic nebylo. Ale byly zde dvě na tu dobu anomálie. Soukromý holič a soukromý autodopravce. Ono to bylo dozvánění soukromého podnikání z roku 1968. Jelikož daně platili a hlavně ten autodopravce měl nenahraditelnou úlohu, byli dosti dlouho vrchností tolerovaní.

Právě u toho autodopravce se chci zastavit. Jmenoval se Bauer a bylˇžidem a ani to nijak nezakrýval. Byl pracovitý, o auto dbal, zakázky pro tzv. osobní sektor plnil a občas se i tzv. pochlapil při akcích Z.

Ona situace v regionu byla taková, že lidé měli přiměřeně peněž, neměli je za co utratit, byty nebyly a tak si zvelebovali svá obydlí či pristavovali pro svoje děti. Stavební materiál se dal objednat asi ve dvou dostupných stavebninách Včely, písek či cement se přivezl se stáních pískoven či cementáren. Bohužel neuralgickým bodem tohot osektoru kromě občasného přídělového systému byla absence autodopravy. Pan Bauer byl schopen kdykoliv materiál přivést ....................  


Že měl nadprůměrně peněz je jasné a tyto investoval do svého domu. On byl opravdu pěkný,ale nikoliv žádná zbohatlická hacienda. Koncem let sedmdesátých ovšem ho chtěl prodat a odstěhovat se. Zdejší věrchuška majíce na jeho dům zálusk mu sdělila, že je povinen tento nabídnout přednostně lidem z obce. Že tím sledovali mocní svoje zájmy, je pochopitelné. On je vyslechl a řekl, že se dle jejich rady zařídí. 


Sedl a napsal stížnost na presidetnskou kancelář a to přímo dr. Husákovi. Stěžoval si na to, jak je možné, že on řádný občasn ČSSR je omezovám při nakládání se svám osobním majetkem. Ono se to málo ví, ale dr. Husák velice pečlivě pročítal vše, co mu bylo dáno k podpisu.............
Panu Bauerovi přišel dopis, ve kterém bylo jasně sděleno, že se svým osobním majetkem může nákládat jak chce, neporušuje-li socialistickou zákonnost. Jinak řečeno- nabyl-li majetku poctivě, může ho prodat komu chce. Dále zde bylo upozornění, že se může obrátit na orgány okresní prokuratury , zda nebyla porušena ze strany MNV socialistická zákonnost.

Znám to jenom z vyprávění - tentodopis předložil vedení MNV a po děsu, který byl vidět v jejích očích už mu nikdo nekladl žádných podmínek k prodeji svého obydlí ................. 


Mnohokrát si vzpomenu na tohoto muže, když dnes slyším vytí hospodských hlav či hysterek odkojených TV Hovna a Blesk, jak to stojí za hovno............!!!!!!!!!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat