Počet zobrazení stránky

středa 2. prosince 2009

Věci se trochu hnuly...............

mukolin_znak
mukolin_znak
Vlajka Města Kolína
Vlajka Města Kolína...
Klíč od města a řetěz starosty



Toto je odpově´d zmocněnce ředitele Musea města Kolín :

Vážený pane,
 
dostal jsem za úkol od pana ředitele muzea Mgr. Rišlinka, abych odpověděl na Váš email.
Se zájmem jsme si přečetli Vaše názory a návrh, který je v souladu s již připravovanou expozicí “Žili tu s námi”. Tato stálá expozice bude umístěna v prvním patře synagogy v Kolíně – na levé galerii. Expozice návštěvníka seznámí s dějinami kolínské komunity, jejími význačnými osobnostmi a památkami. Židé jsou v Kolíně doloženi již od doby Jana Lucemburského v první polovině 14. století a zvláště v raném novověku kolínská obec patřila mezi největší v Čechách. Tvoří tak nedílnou součást dějin města. 
 
V centrální části expozice bude pietní seznam obětí z okruhu židovské náboženské obce v Kolíně v období šoa. Hlavní skupinu těchto obětí tvoří ti, kteří byli zařazení do jednotlivých transportů do Terezína nebo Lodže (větší část těchto obětí pak byla odeslána do likvidačních koncentračních táborů), ale jsou mezi nimi i ti kteří zemřeli na následky věznění (epidemie v Terezíně v době osvobození ghetta atd.). Dále např. ti, kteří zemřeli jako političtí vězni (rukojmí, odbojová činnost atd.) nebo zahynuli jako vojáci zahraniční armády. Dále také ti, kteří spáchali sebevraždu v obavě před transporty atd. Jedná se téměř o 500 osob z Kolína a jeho nejbližšího okolí. Oběti budou uvedeny po rodinách, resp. jejich částech, přesná podoba zápisu se nyní připravuje. 
 
Vlastní organizaci přípravy této expozice řídí Městská knihovna v Kolíně, která spravuje Městské informační centrum a jeho prostřednictvím i synagogu. Odborně tuto expozici zpracovávají pracovníci Regionálního muzea v Kolíně a Státního okresního archivu Kolín ve spolupráci s Židovským muzeem v Praze a dalšími subjekty. Při přípravě koncepce expozice byly zohledněny i Vámi uváděné možnosti jejího využití (samozřejmě včetně rozšiřování informací o židovské komunitě v Kolíně, podpory turistického ruchu, rozvíjení dalších edukačních programů atd.). Expozice bude slavnostně otevřena v neděli 25. dubna 2010. 
 
Dr. Ladislav Jouza, historik Regionálního muzea v Kolíně

Podobný e-mail mi zaslal  ředitel Knihovny města Kolín Bc. Kárník. Jelikož nejsem zcela spokojen s reakcí vedení města, jsem příští týden přijat jedním z místostarostů. Zde budu prosazovat 

a/ aby výstava či expozice,o které jsem netušil, že bude stálá byla koncipovaná jako šperk expozic města Kolín. Od  toho aby bylo prosazováno nikoliv pietní poslání,ale poslání edukační a turistické. V tom se zřejmě s autory projektu míjím...............

b/ aby byla zvážena možná rizika bezpečnostního charakteru objektu a zvažovaná bezpečnostní opatření

c/ paralerně, aby začal být řešen osud internačního tábora RNV Klín z roku 1945 a věci kromě historického bádání i pietně zpracovány.

Vše nechám dát na zápis a tento zveřejním na svém blogu ! 

Žádné komentáře:

Okomentovat