Počet zobrazení stránky

středa 23. prosince 2009

Zamyšlení

Kapitalismus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kapitalismus je ekonomický systém, v němž jsou výrobní prostředky v soukromém vlastnictví a provozovány za účelem dosažení zisku. Ekonomické parametry (např. ceny) jsou určovány prostřednictvím volného trhu (nabídkou a poptávkou), a to i ceny práce, nikoli řízeny pouze zásahy státu (jako v řízených či plánovaných ekonomikách).

Na rozdíl od Wikipedie jsem názoru, že kapitalismus není jenom ekonomickým,ale sociálně-ekonomickým systémem. To že vznikl organicky  a byl vyvořen jako potřeba lidského rodu, o tom já nepochybuji. Cesta k němu byla zdlouhavá a byla dovršením merkantelistických snah o zrušení cechovního hospodářství středověku. Říkám-li , že je sociálně-ekonomickým systémem, tak proto, že lidský jedinec a potažmo lidský element v něm hraje prioritní úlohu. Výrobní prostředky či kapitál finanční zůstanou jenom kusem železa či pytlem peněz za předpokladu, že lidský element jim nevdechne ŽIVOT . 

Socialismy všech forem či odrůd nevnímám jako principiální antitezi, nýbrž jenom ideologie, které by měli v menší či větší míře regulovat systém samotný skrze instituce. Nakonec jak ukázala poslední světová ekonomická krize, její příčiny byly hlavně v selhání institucí kapitalismus samého. Mám zejména na mysli úlohy tabulových bank či  burzy, komerční banky samotné apod............

Já to říkám proto, že občas zarezonují názory jistého mírně alkoholového dua, které hledá, do kterého proudu fašismu by mne zařadilo a zřejmě po nějakém litránku vína "spekuluje", že Švehla je jistým mimikry. 

Ale in media res. Korporativní ekonomicko-politické  systémy vnímám kromě jiného, jako dobově determinované obrany proti excesům u zejména sociálním/ divokého kapitalismu a s tím v ruku v ruce nastupující agresivní bolševismus coby snaha zvrátit konzervativní pořádky v té či oné zemi. Tak , kde se to povedlo, nastoupil tzv.komunismus, respektive socialistická cesta přeměny společnosti ke KOMUNISMU !

Snad jasně artikuluji, že vnímám KAPITALISMUS jako fakt, na kterém nehodlám nic měnit. Co se týče formy vlády ,opravdu nemám obsesi snít o nějaké formě autoritativního režimu, protože on coby forma autarkie časem stejně dospěje ke svým limitům možností a musí se tzv. otevřít. To že například Čína a v jistém smyslu Malajsie úspěšně kombinují obé, je pro mne sice informací,ale ničím jiným ....... 

Nemám žádný problém s akceptováním formy vlády zastupitelské demokracie, by´t se plně podepisuji pod bonmot teoretika Nové pravice, že základním handicapem par-dem je fakt, že skupina pitomců zvolí ještě větší skupinu GAUNERů. Pro ČR to sedí jak prdel na hrnec ..........Sice mne to trochu traumatizuje, více stigmatizuje a snad i občas frustruje,ale to je asi tak jediné. Opravdu nehodlám dr. Sládkovi zcizit 65 tisíc, založit si politické sro/ tj. s rozumem omezeným/, stoupnout si na podstavec a burcovat lůzu ........, pak vzít šturmem cikánské sídliště a ve finále čekat, zda mne NSS rozpustí či nikoliv. A to ještě nevíme, zda to vše není hra zednářského establismentu pro davy  v moment, kdy předák tohoto panoptika byl namočen do pasáctví ...............

To že jsem za současného stavu v podpoře tezí prof.dr. Zeleného, který již mnoho let volá kromě kritiky ekonomických témat v ČR i po přímo fatálních změnách politických, které jsou v mnoha případech příčinami obecného marasmu v ČR je snad také obecně známým faktem. Jde o volbu presidenta přímo a dvoukolově, přímou volbu starostů , vliv starostů na práci ředitelů státní policie v regionech , zjemnění podmínek pro referenda v městech či obcích a jasný zákon o obecném referendu kromě referenda o trestu smrti a otázkách státní bezpečnosti !

Otázku sociální vnímám velice citlivě. Ale aby bylo jasno- jsem vyléčen ze socialismu finančních transférů , které podporují zahálku či dokonce etnickou parazitizaci na společnosti. Finanční casch flow musí býti směrovány pouze k těm, kteří se nemohou bránit žraločím manýrům našeho grunderského "kapitalismu". nic více e ,ale také nic méně !

Starobní důchodci, matky samoživitelky a osoby se zdravotním handicapem. To jsou okruhy těch, které je nutno chránit, nikoho ViICE v režimu ochrany nadstandartní . Punktum !

Právo a od něho odvozená relativní spravedlnost je dána obecnou filoziíí vlády zákona tj. Rule of Law. Ta patří pouze do rukou soudů a ve správním řízení orgánům státu či komunalit.
Tato holčička je obětí náletu sionistického státu !

Ono by se toho dalo napsat podstatně více, ale jsem názoru, že j ako základní přůřez mého vidění světa by to mohlo stačit !

Spravedlnost a demokracie v evropské integraci

Kniha: Spravedlnost a demokracie v evropské integraci
Autor: » Hrubec Marek

  

Žádné komentáře:

Okomentovat