Počet zobrazení stránky

neděle 20. prosince 2009

Kolínská sociální inkluze v sice v malém,ale skutečná a ne-Kocábská

Bezdomovectví

Termínem bezdomovec je označována osoba, nemající domov či možnost dlouhodobě využívat nějaké přístřeší. Termín Bezdomovectví pak označuje způsob života této osoby a existenci tohoto jevu. Bezdomovectví je nejvíc patrné v chudších a odlehlejších částech velkoměst a většinou je spolu s dalšími negativním faktory, doprovázeno sociální izolovaností a psychickým strádáním.

Definice v občanském právním řádu

V obvyklém užití jde o osobu, která nemá vlastní domov, či si jej nenajímá, nebo nežije v takovém obydlí u osoby důvěrně blízké, či tento domov nemůže, nebo nechce užívat a nebo takový domov užívá protiprávně. Domov v této definici chápeme obecně jako místo, kam jeho uživatel může de-iure jinému člověku zakázat, nebo umožnit přístup. Podle zákona jde o osoby společensky nepřizpůsobené a péči o ně vymezuje zákon O sociálních službách (Zákon 108/2006).

Příčiny bezdomovectví

Bezdomovci jsou problémem hlavně velkých měst, je to problém chudoby uvnitř bohatství. Mezi objektivní, nebo strukturální příčiny bezdomovectví řadíme nezaměstnanost, nebo nezaměstnatelnost, nekonkurenceschopnost na trhu práce, absence finančně dostupného bydlení. Subjektivními, vnitřními příčinami mohou být např. domácí násilí, psychiatrická diagnóza (často alkoholismus, toxikomanie, maniodepresivita, schizofrenie), nebo porucha chování (emoční labilita). Často jsou tyto dvě skupiny příčin propojené a v důsledku bezdomovectví se k nim přidávají další příčiny, které bezdomovcům brání se vrátit k obyčejnému životu.

Typy bezdomovectví







  • Zjevné






Mezi zjevné bezdomovce řadíme osoby, které okázale žijí mimo standardní hranice sociálních norem a návyků, jsou to lidé z nádraží a parků.





  • Skryté






Mezi skryté bezdomovce řadíme lidi, kteří jako bezdomovci žijí, ale nejsme schopni to rozlišit „na první pohled“, to je valná většina lidí bez domova.





  • Potencionální






Potencionální bezdomovci, jsou lidé, kterým bezdomovectví hrozí.
Zdroj: Wikipedie

Komu: redakce.kolinsky@denik.cz , info@pecovatelskakolin.cz , miroslava.cizkova@mukolin.cz , romana.pankova@mukolin.cz , cce_kolin@seznam.cz , ludovit.fekete@cb.cz , kolin@apostolskacirkev.cz , | Další >
Předmět: zaslání -Výzva
Datum: 20.12. 2009, 17:33 - dnes v 17:33


 

Paní a pánové,
obracím se na Vás jako občan města Kolína s následující nikoliv prosbou,ale Výzvou. Já málokdy prosím a když tak v případech, kdy tomu velí společenská etika. Jsem dalek abych se před současnou věrchuškou hrbil a dokonce jim lezl někam.
Svoje občanské povinnosti si plním a se značnou nelibostí nesu, když v dnešní dosti vyhrocené ekonomicko-sociální situaci a politickém marasmu jsem v mnoha případech coby osoba se zdravotním postižením terčem arogance či dokonce posměchu. Ono stačí, co si člověk musí vyslechnotu od mravních skrčenců se dnes tvářících jako spasitelé, když vám dají práci za minimální mzdu a to jenom proto, že si na vás mohou odepsat jistou finanční částku, kterou by jim jinak sebral FÚ.
Ale in media res a per partes. Mezi oslovenými je vedoucí sociálního odboru MěÚ a její podřízená pro sociálně vyloučené, pečovatelská služba coby organizace města, člen Sociální komise a zároveň senátor a církve v kolíně působící. Bohužel jsem nenašel spojení na ČsCH a vynechávám zdejší referát Církve pravoslavné, protože ta zaměřila síly ve svoji misijní a pastorační činnost na lidí z území bývalého SSSR, Srbska a Rumunska zde pracující..........
Včera jsem v pozdních nočních hodinách byl na procházce se svým psem. Při procházení kolem železniřního koridoru mezi Lávkou a Starým mostem jsem narazil na velice primitivní přístřeší , ve kterém přebývají asi 4 bezdomovci. Byli sice zanedbaní,ale střízliví a spolu o něčem hovořili. Ačkoliv na "pozemku" kolem jejich "příbytku" byl napadán čerstvý sníh a mráz klesal téměř k -12 stupňů, měli vše v rámci možného srovnáno a bylo vidět, že dbají jistých pravidel pořádku a hygieny kolektivní.
Oslovil jsem je krátce a zjistil jsem následující - vesmě jde o lidi s vazbami a formálně trvalým pobytem v Kolíně. Bivakují zde téměř celoročně, lidé jim občas něco přinesou na stravu či oblečení, úřady je naprosto ignorují, církve taktéž. Nakolik se stali osobami v sociální inkluzi vlastním přičiněním a nakolik prostě se podepsalo okolí nedovedu posoudit. Z vlastní zkušenosti vím, že dnes přijít o bydliště je velice snadné. Ono stačí, když si oprávněný veme do hlavy vaši likvidaci a advokát to patřičněvysvětlí "soudci". Jste na ulici coby dup - respektive na ubytovně a pokud jste v té době v nemocnici, tak jste i bez ubytovny během měsíce či dvou. Punktum.
Jde o uzavřenou komunitu, která si dle vlastních slov mezi sebe jiného bezdomovce či hommles nepustí. Ještě během noci jsem jim přinesl vojenský ruksak plný oblečení tj. teplé bundy, boty, kulicha, jégry atd.

Já te´d zdánlivě odbočím. Není to tak dávno, co vláda schválila zelené karty a gardarbeistři se jenom do služeb kosmopolitního kapitálu hrnuli. Přišla ekonomická krize a deflace je možná na pohled. Oni ze dne na den se stali nezaměstnanými a v mnoha případech i zůstali bez přístřeší. Mašinerie v sestave tzv. třetí sektor, lži-humanisti všech odrůd, jimi pěstovaní psychologové, právníci a tlumočníci se mohli přetrhnout. Vláda dokonce navrhla, že každý, kdo odejde dobrovolně , dostane letenku a cca 40 tisíc Kč na cestu.Na webu MV ČR si prohlédněte, kolik už to stálo a kolik je ještě připraveno přímo ze státního rozpočtu.
Organizace typu Caritas a Adra si také "přiložily" polénko. Mluví se o desetimilionových částkách, které jednotlivé charitativní organizace věnují v zahraničí na leckdy problematické projekty jenom proto, že ČR má obsesi být také při novém " dělení " světa. Nakonec je to následek vesměs rotaryánských odnoží pravdo-láskařů coby instrumentů vysoké politiky a trochu jsem odbočil.
Kocábovo ministerstvo připravuje návrh zákona pro vládu ČR, kde bude kodifikován způsob alokace 18 miliard -čtete DOBŘE - miliaard v korunovém ekvivalentu na řešení sociálního vylouční ghet . O koho v zásadě jde snad nemusím ani naznačovat, i když dotyčný pan ministr kvikl, že půjde o všechny vyloučené!

Letošní zima má již 7umrzlých. A to teprve začala. Výzývám Vás ,aby jste v rámci svoji gesce vyvinuli všechny možné aktivity, které zákon umožňuje pro ulehčení života těchto mužů. Dokonce si troufám tvrdit, že vzhledem k meterologickým podmínkám lze aplikovat ustanovení o NUTNoÚ NOUZY v pařičném rozsahu a směru .
Obracím se jako sice nematrikovaný a občas praktikující na uvedené církve,aby též v rámci svých možností se směrem k těmto mužům aktivovaly. Myslím, že Bibli máte jednu coby pramen svého působení a liturgické a teologické rozpory jsou v tomto případě nicotné.
Jsem názoru, že lze vydat bezprostřeně těmto mužům nějaké potravinové lístky v rámci nároku na sociální minimum, které je dle aplikace 2020.-Kč či dokonce 3200,-Kč , vydali jim nějaké teplé oblečení , čaj ,kávu apod.Učitě by nebylo od věci použít o.s.PROSTOR a zaměřit práci jeho aktivistů i tímto směrem, nejenm k Zengrově ulici.
Věřím, že na něco přijdete. Já osobně se budu snažit těmto mužům alepoň na Štědrý večer přinést něco na zub a trochu tabáku.
Kronus Jaroslav - Kolín








na začátek
Vaše emaily zabírají 0,01 MB z Vaší 10 MB schránky. Zapnout neomezenou schránku.
Obsazeno 0%
Copyright © 1996 - 2009 Seznam.cz, a.s. - Nápověda a kontakt - R

Žádné komentáře:

Okomentovat