Počet zobrazení stránky

úterý 16. února 2010

převzato z webi narod.sk

  •  
Dosť bolo Ruska?
Napísal Miroslav Šuňal   
12.02.2010 19:09
Dosť bolo Ruska! Tak takúto ráznu, ale s istotou tvrdím hlúpu vetu, som počul v nemenovanom kníhkupectve, keď som sa obsluhujúcej predavačky spýtal na rusko-jazyčnú literatúru pri polici s cudzojazyčnou literatúrou. Vyslovila ju tam stojaca zákazníčka, prehrabujúc sa v záplave anglicky písaných kníh, svetoobčiansky a tútokrajinársky sa tváriac, čo pôsobilo prinajmenšom komicky až smiešne.
Preto som sa jej jednoducho spýtal, prečo vyslovila takúto vetu? Jej odpoveď bola presne taká, akú som vopred očakával. Prázdna. Argumentom, ak sa to dá tak nazvať, bola 20 ročná okupácia nášho územia Rusmi. Politicky a vojensky. Áno. História píše že tu boli. Ale história bude musieť začať písať aj o dnešnej okupácii. Je tomu v tomto období presne 20 rokov, čo je naša vlasť okupovaná americkým demokratickým režimom s celou svojou vojenskou mašinériou a prinajmenšom pochybnou pakultúrou. Tá, civilizovaným a demokratickým západom aplikovaná pakultúra, ktorá tu napáchala také nepredstaviteľné zlo, ktoré ak by sa dnes začalo naprávať, bude musieť prísť prinajmenšom ku generačnej obmene, aby sa aspoň z časti podarilo jeho vykorenenie. Nenápadne, ticho, šialene aplikovaná vojna proti všetkým a všetkému čo stojí v ceste naplneniu globalizačných plánov.
Avšak rozoberme problém hlbšie. Na úvod postačí úplne jednoduchá úvaha smerom k vám, občanom tútokrajinárom. Iste nevidíte v pozitívnom svetle prvú Slovenskú republiku. V podstate ani nemôžete, príkazy sú jasné. Ústami vašich predstaviteľov interpretované, bola fašistická, bola z vôle nie slovenského, lež nemeckého politického rozhodnutia, bola pod niekoho správou, vládol tu nedemokratický režim. Občania tútokrajinári! Nebyť však červenej armády, nebyť ruských vojakov, dnes by tu bola určite iná disciplína, dnes by ste si vraj svetovým jazykom písané knihy v takej hojnej ponuke nelistovali. Apropo. Najviac ľudí na svete komunikuje čínštinou. Ale vráťme sa k jadru. I tak stále verím, že vy, občiansky tútokrajinársky humanisti nerobíte rozdiely a máte radi aj ruský národ. Národ kultúrne, duchovne, mravne a hospodársky na vysokej úrovni. Dramatické zmeny, ktorými prešiel Sovietsky zväz a následne Ruská federácia v posledných dvoch dekádach, otriasli všetkými zložkami štátu a to až do tej miery, že svetoví politológovia, ekonómovia a komentátori pracovali aj s reálnym variantom rozpadu štátu. S príchodom nového storočia sa začala životná úroveň Rusov pomaly zlepšovať. Bývalému prezidentovi Vladimírovi Putinovi sa aj napriek nezávideniahodnej situácie v akej prevzal štát, podarilo stabilizovať situáciu nie len v otázkach vnútornej politiky, ale aj na medzinárodnom poli. Rusku sa podarilo premeniť nárast cien energetických surovín v celkový hospodársky rast. Je možné skonštatovať, že dôležitosť energetických zdrojov prežila pád bipolárneho svetového usporiadania aj príchod globalizácie. V tomto medzinárodnom prostredí sa dnes pohybuje Ruská federácia. Rusko to nie je a ani nebol komunizmus. Ten mu bol implantovaný cudzími. Alexander Solženicin zanechal jasnú správu.
Občania tútokrajinári! Slovenská republika, či sa vám to páči alebo nie, je energeticky závislá na Ruskej federácii. Rusko je jediná súčasná veľmoc na svete, ktorá je energeticky sebestačná a žiadne energetické zdroje nedováža. Podľa premiéra Vladimira Putina „Rusko musí byť v oblasti energetiky svetovým lídrom“. Aj preto je jednou z hlavných priorít zahranično-politického programu Slovenskej národnej jednoty svoje pohľady obrátiť smerom na východ. Ropa, plyn, jadrové palivo, železná ruda, uhlie. Tieto komodity nám neposielajú vami ospevovaní západní demokrati. Na upresnenie pár čísiel: Ropovod Družba má na území Slovenska dĺžku 500 km a ročná prepravná kapacita činí 21 mil. ton. Plynovodné potrubie na území Slovenska je dlhé 2100 km a prepravná kapacita činí významných 90 mld. metrov kubických za rok.
Slovenská republika bude musieť ešte viac prehĺbiť ekonomické kontakty s Ruskou federáciou. A nie len ekonomické, ale aj v oblasti vedy, školstva, kultúry a športu. Vzťah k Rusku je však tiež otázkou každého z nás jednotlivo a nakoniec aj z celospoločenského chápania. Áno, sú módne trendy. Rusko nie je „in“, však občania tútokrajinári? Žijete v mýte, že vás s nimi nič nespája. Je to vaša výhovorka, pretože nie ste schopný Rusku porozumieť a z pohodlnosti radšej o ňom nepremýšľate. Zahranično-politický program Slovenskej národnej jednoty sa bude neustále zameriavať na pozitívne aspekty a perspektívy spolupráce.
Rusko je na začiatku 21. storočia významným zástancom jedinečnej úlohy v OSN. Administratíva prezidenta Dmitrija Medvedeva a premiéra Vladimira Putina nepodporuje americké vízie budúceho svetového politického usporiadania, ktoré prikladajú OSN stále menší význam. Faktické vystriedanie OSN severoatlantickou bezpečnostnou organizáciou prispelo k redukcii úlohy Ruska ako stáleho člena Rady bezpečnosti OSN. Nie je žiadnym tajomstvom, že Rusko týmto procesom nie je naklonené. Oslabovanie významu OSN nie je v záujme väčšiny štátov sveta, pravdepodobne bude viesť k multipolarite. Zahraničná politika Ruskej federácie nie je z podstaty agresívna, a to navzdory mediálnemu obrazu tak, ako ho veľmi ochotne vytvárajú niektorí pozorovatelia a masmédiá. Je evidentné, že si Rusko dokázalo ošetriť svoje pozície v štátoch postsovietskeho priestoru a je tak pripravené rozvinúť aktívnu zahraničnú politiku aj v ďalších častiach sveta. K zahraničnej politike zaujal stanovisko aj premiér Ruskej federácie Vladimir Putin: Rusko je štátom s viac než tisíc rokov dlhou históriou a prakticky vždy využilo možnosti realizovať nezávislú zahraničnú politiku. Nemienime na tejto tradícii nič meniť. Zároveň veľmi zreteľne vnímame, ako sa zmenil svet a realisticky chápeme naše vlastné možnosti aj svoj vlastný potenciál“. Realisticky, Rusko je znovu silným hráčom svetovej veľmocenskej politiky.
Zahranično-politická orientácia Slovenskej národnej jednoty je rôznorodá, avšak ako som v článku spomenul, presne vieme kde a čo sú naše priority, na čom už aj intenzívne pracujeme. Slovenská národná jednota – strana národno-kresťanského realizmu preto pozýva všetkých, ktorí sa stotožňujú s programovými cieľmi, aby sa nebáli a pridali sa. Orientácia na domácu politiku je pochopiteľná a čitateľná každému. My sa nepotrebujeme hrať na niekoho a niečo, my máme svoj program a ciele, ktoré krok po kroku napĺňame. Politiku robíme pre ľudí a neupriamujeme svoju pozornosť iba na jeden problém, ale riešime viacero problémov a máme pre ne reálne východiská.

Žádné komentáře:

Okomentovat