Počet zobrazení stránky

pátek 26. února 2010

facebook.............

Jaroslav Kronus jelikož máme dvojkomorový parlament, tak jsem obštastnil i ty druhé -

Před 13 minutami · · · Sdílet
Jaroslav Kronus
Jaroslav Kronus
středa, 30. prosince 2009
Já naše politiky MILUJI............, zasláno SENÁTU

Kronika města Kocourkova
Neuvěřitelné příběhy občanů i starosty podivuhodného města Kocourkova svým jadrným vyprávěním a veselými obrázky pobavily již několik generací malých čtenářů. S úsměvem si přečteme, jak Kocourkovští stavěli radnici, káceli les, sázeli sůl, stěhovali kostelo a další komické kousky. Tito chytráci totiž dokáží i ty nejobyčejnější věci tak směšně zašmodrchat, že rozesmějí každého, kdo se rozhodne poznat slavnou kocourkovskou historii.... Zobrazit více
Komu: epodatelna@senat.cz
Předmět: zaslání
Datum: 30.12. 2009, 21:33 - dnes v 21:33

Dobrý den,
jako občan ČR pře závěrem roku 2009 zdravím a to myslím přímo v grossovském ethosu UPŘIMNĚ všechny členy instituce, která si říká pojistka DEMOKRACIE.
Přiznám se zcela bez mučení, že mít ve svém bytě pojistky tohoto druhu, tak budu tak dlouho opruzovat u ČEZu, až mi pošlou jejich vyhlášené bác-komando a společně je odmontujeme včetně elektroměru . Srdečně jim poděkuji a dám jim nějakou korunu na cestu, že budu mít konečně klid a vůbec mne nebude trápit, že budu muset svítit loučemi a petrolejkou !
Do Senátu moc často nevolím, ale až v tom našem banánovém Kocourkově pomocí Bruselu dojdeme do poslední fáze, kterou tak hezky popsal Orwel ve svoji farmě zvířat, tak se budu osobně podílet, aby se do Vaší instituce dostal kůň jako kdysi ve starověkém Římu !
Osobně budu propagovat mnohonásobného vítěze Velké pardubického tj. Váňova ŽELEZNÍKA. On už tam kdysi jeden s podobným jménem seděl a to by byl čert, aby to nevyšlo tentokrát ! Pokud mne paměť neklame, tak ho tenkrát volili hlavně vinaři a poprvé jsem zapochyboval o staré moudrosti, že ve vínu je PRAVDA !
Jelikož je konec roku, tak Vám sdělím sice vtip, ale mám obavu, že je to jenom lidová parodie současného statut quo.
Člen parlamentu opilý jak snop srazí dva lidí. Jelikož jako vždy tvrdil, že požil něco tik taků a namazal si Francovkou nemocnou krční páteř, policie sice nic nezmohla ale "velevážený "sbor, jehož byl členem ho vydal trestnímu stíhání.
Dotyčný fešák brnknul dozorujícímu prokurátoru, co se s tím bude dělat. Dotyčný strejda z OZS patřičně poučen jistou institucí v Praze mu řekl - pane , to je velice prosté. Ten , co Vám proletěl předním oknem, tak dostane 5 let za vloupání a ten co po nárazu odletěl alespoň podmínku za pokus o útěk z místa NEHODY !
PF 2010 Kronus Jaroslav -lokální variace J.Švejka a kverulant

pan Berousek není proti

Mluvil jsem a majitelem lidové zábavy, ale i špičkové artistické produkce.
Můj nápad kvitoval a řekl, že detaily doladí jeho obchodní ředitel.

Zejména se těší na hadí žen Kateřinu Jaqck,kterou najme coby hadí ženu i s jejím cvičitelem expprap. Policie ČR Čermákem.

Dále uvítá iluzionistu Čunka tahajícího jeden OP za druhým.

Též se těší na antikomunistického okultistu dr. Langerova bojujícího proti temným silám StB tak intenzivně, až se mu jeden objeví na postu náměstka IMV.

Má spoustu neobsazených míst, jako například stavěči šapito a cirkusového stanu. zde by se mohli uplatnit aktéři pro veřejnost se maskující značkou K9.

Političtí akrobati ze SZ by to mohli zkusit na perských tyčí. Akorát musí počítat s tím, že pád s těchto je mnohem bolestivější, než zlatý padák z vlády či parlamentu.

Umím si živě představit, jak Jihočeská matka Kuchtová trhá vstupenky a jako učitelka zároveň vede dětský koutek.

Já nmám moc velkých ambic v tomto projektu, akorát klidně rád uklidím po shora uvedeném chlívu jednou pro vždy.
Před 13 minutami ·
Hana Vojtášková
Hana Vojtášková
Život je jako žebřík do kurníku: krátký a posraný.
Před 11 minutami ·
Jaroslav Kronus
Jaroslav Kronus
Ale vůbec ne - jsme tady jenom na návštěvě a díky tomu, že jsme se narodili. nic více a nic méně. To jde mimo naší vůli.
To zda navážeme na odkaz našich předků a něco po sobě zanecháme zaleží jenom na nás.........
Před 9 minutami ·
Hana Vojtášková
Hana Vojtášková
Každá vláda je banda kurev. Problém s demokracií je, že ty kurvy jsme tam dosadili my sami."
Před 6 minutami ·
Jaroslav Kronus
Jaroslav Kronus
Je t oasi 24 hodin, co jse mto dal na FB - autor Burke, otec konzervatismu......
Před 2 minutami ·
Jaroslav Kronus

Jaroslav Kronus Co by člověk pro tu volenou pak.ž neudělal !

Před 18 minutami · · · Sdílet
Jaroslav Kronus
Jaroslav Kronus
30. prosince 2009
zasláno kanceláři Poslanecké sněmovny P ČR
Dobrý voják ŠvejkDobrý voják Švejk

Od: vrana2077@seznam.cz... Zobrazit více
Komu: posta@psp.cz
Předmět: zaslání
Datum: 30.12. 2009, 17:35 - dnes v 17:35

cestou ekipy tj. ouřednictva našich zákonodárců jim samotným........

Servus šohajové a šuhajky,
blíží se konec roku 2009. Letošní rok sice nebyl jednoduchý, ale o rozum mne nepřipravila ani ekonomická světová krize, ani předvolební show lumenů ODS či ČSSD ve městě kde žiji, ani vy samotní. Přiznám se, že občas mne zvedlo ze židle kokrhání Vás samotných, občas jsem zbedl, když jsem zjistil míru poruch osobnosti Vašich ctěných figur.
V zemi odkazu J.Švejka či F.Kafky už jsem si zvykl na mnohé. Nakonec ideolog Nové levice blahé paměti prof. Sviták řekl, že jsou -li USA zemí neomezených možností, tak ČR zemi OMEZENÝCH nemožností. Troufám si jenom podotknout, že mnozí z Vás jsou přímo exemplární ukázkou jasnovidnosti tohoto muže !
Odborná literatura tvrdí, že jedinec se chová tak, jak je geneticky naformován a v jakém sociálním prostředí se pohabuje. O tom prvním se zdržím komentáře a spíše se zaměřím na genius loci, kde mnozí z Vás i občas trávíte dobu, za kterou berete vcelku solidní apamáž !
Geniu loci - tot´přímo fenomen. Kdysi luxusní konírna Albrechta z Valdštejna se dnes proměnila řečno profánním jazykem v kombinaci chlíva a domu s červenou lucernou s nápisem PS ! Opravdu hodné studia oboru zvaného Femenologie !
Přát Vám nic nebudu, moje přání,aby jste většinou mi zmizli z očí se stejně nesplní, protože český volič je prostě OSEL ! Budu se aspoň utěšovat tím, že když Vás uvidím, tak vím, proč se mi topoří prostředníček pravé ruky a určitě to není Tím, že by jste byli jedničky !
S pozdravem -kéž by nám pán Bůh zdravého rozumu zachovati ráčil
Kronus Jaroslav - Kolín, t.č. kverulant a Švejk v převleku !
P.S. Nabydete-li dojmu, že se mám dostavit na odborné vyšetření, rád tak učiním. Budu mít uniformu Josefa Švejka a svého čtyřnohehé kámoše.
Republice ZDAR !

toto jsem vyhotovil před volbami do EP

Doznání- přiznání

Doznání- tak se jmenovalo zpytování židovského komunisty Londona, který tak dlouho snil o komunismu, až mu ho málem truhlář,syfilitik a kluk z Karlína K.Gottwald nechal "vychutnat jako 11 jeho pobratinců v roce 1951 !
Já se také doznávám: Letos nebudu kandidovat do Evropského parlamentu. Myslím, že těch magorů tam bude i tak dost beze MNE !
Že to bude plejáda a portfolio kreatur, zlodějů, hochštaplerů, drzých čel, tlučhubů, niemandů a podobné sebranky, o tom už dnes, když se rýsují první KL není SPORU !Osobně budu volit nějakou stranu " mírného pokroku /nebo rozkroku, já už nevím, ona kdyby vagina měla řemen, tak otočí zeměkouli/ v mezích zákona".
Snad se jich několik najde, doufám...............Pro mne bude důležitý program. Zásadně se budu orientovat na program, který bude zahrnovat KKK !
Jestliže nějaký člen lžihumanistické pakáže má pocit, že propaguji Ku-Klux-K lan, tak se mýlí!Pro mne triáda KKK je symbolickým ztvárněním způsobu řešení kretenismu české kotliny - krčky, konopí a kandelábry.
Vysvětlení : krčky jsou místem obracení hlav drzých čel produktů sametové revoluce. Ony nám velice zbytněly a ztučněly. Když si uvědomím, že před 20 lety byli dosti vychrtlé ze stranických schůzí a svazáckých pitek, tak asi nebude vše richtig!
Konopí něcí v žádném případě canabis, ale pěkný provaz!
No a kandelábr je kterýkoliv sloup veřejného osvětlení !
Když nůže Vandas veřejně hlásat, že zavede nacismus svobodnými vobami, Edelmanová veřejně a navíc beztrestně hlásat odsum cca 250 tisíc českých občanů do Indie , proč já bych nemohl skromně sdělit,
že bude volit toho, kdo jim řekne, že je pověsí (rozuměj establisment)!

Vystavil Jaroslav Kronus v Sobota, březen 14, 2009
Před 18 minutami ·
Jaroslav Kronus

Jaroslav Kronus Strana svobodných občanů : Četl jsem sta´t ing. Macha jak snížit deficit státních financí bez zvyšování daní. Pan Mach je sice teoretickým ekonomem,ale jako člověk starší o 10 let než je on vím, že život se neodehrává jenom v grafech a tabulkách.
Ona politika je umění možného a o interesech. Nejsem sám, kdo říká nahlas, že v rovině politické se p...ředseda SSO musí ještě moc učit.
Budu opakovat třeba do zblnutí, že jestliže SSO nevypracuje tzv. aktuelní program pro volby 2010 odpovídající ekonomické a s tím v ruku jdoucí sociální situaci v ČR, nemusí obhájit ani výsledek voleb do EP v relativních číslech. Co by to znamenalo pro další osud je snad thin-thanku SSO jasné.
Poslední štouchanec je toho druhu, že spojení s PaSem dle proklamací vedení SSO má přinést kromě jiného personální posílení KL. Rád bych věděl kým, když tato partaj nemá ani plné 5-členné předsednictvo a její předseda je obyčejným politickým bankrotářem a hochštaplerem !
To nejsou nominální tvrzení - zadejte si jeho jméno do hledače seznam a čtetě !

Zobrazit více
Před 45 minutami · · · Sdílet
Jaroslav Kronus
Jaroslav Kronus
Ten čtyřlístek dávám proto, že byl kdysi symbolem Agrární strany a think thank SSO by se od Švehly mohl něco poučit.......
Před 44 minutami ·
Jaroslav Kronus

Jaroslav Kronus to aktivista p.Mareš - když ženská začne blbnout, je nejlépe -když otěhotní a když neztrotlí v šestinedělí, tak je na pár let pokoj !
Chlap před penzí, který není ani svobodným zednářem či jinak predisponovaný pro "vyvolenost " udělá nejlépe, když začne psát, věnovat se vnukům, chovat králíky či chodit na ryby.
Revoluci ...stejně žádnou nezpůsobí a akorát bude lidem k smíchu a nebo si užene inkfart !
To je jenom informace, ostatní si zaři´dte po svém. Jenom si vždy vzpomenu na Chrise ze Sedmi statečných, když moudře konstatuje .........takových hrdinů jsou plné hřbitovy !

Zobrazit více
přibližně před hodinou · · · Sdílet
Jaroslav Kronus

Jaroslav Kronus Profánně o "židovství" - laické zamyšlení

přibližně před hodinou · · · Sdílet
Jaroslav Kronus
Jaroslav Kronus
Vyrůstal jsem na jedné okrajové části Prahy, která byla připojena k Praze v roce 1968. Konec první poloviny let sedmdesátých jsem již vnímal docela s jasným rozumem ve smyslu rozlišení skutečnosti a pohádky. To že jsem samozřejmě těžko mohl odhadnout či diagnostikovat ducha doby je srozumitelno.

Pamatuji si, že v obci kromě rozbitých chodníků, dvou hospod a jednoho krámu nic nebylo. Ale byly zde dvě na tu dobu anomálie. Soukromý holič a soukromý autodopravce. Ono to bylo dozvánění soukromého podnikání z roku 1968. Jelikož daně platili a hlavně ten autodopravce měl nenahraditelnou úlohu, byli dosti dlouho vrchností tolerovaní.

Právě u toho autodopravce se chci zastavit. Jmenoval se Bauer a bylˇžidem a ani to nijak nezakrýval. Byl pracovitý, o auto dbal, zakázky pro tzv. osobní sektor plnil a občas se i tzv. pochlapil při akcích Z.... Zobrazit více

Ona situace v regionu byla taková, že lidé měli přiměřeně peněž, neměli je za co utratit, byty nebyly a tak si zvelebovali svá obydlí či pristavovali pro svoje děti. Stavební materiál se dal objednat asi ve dvou dostupných stavebninách Včely, písek či cement se přivezl se stáních pískoven či cementáren. Bohužel neuralgickým bodem tohot osektoru kromě občasného přídělového systému byla absence autodopravy. Pan Bauer byl schopen kdykoliv materiál přivést ....................

Že měl nadprůměrně peněz je jasné a tyto investoval do svého domu. On byl opravdu pěkný,ale nikoliv žádná zbohatlická hacienda. Koncem let sedmdesátých ovšem ho chtěl prodat a odstěhovat se. Zdejší věrchuška majíce na jeho dům zálusk mu sdělila, že je povinen tento nabídnout přednostně lidem z obce. Že tím sledovali mocní svoje zájmy, je pochopitelné. On je vyslechl a řekl, že se dle jejich rady zařídí.

Sedl a napsal stížnost na presidetnskou kancelář a to přímo dr. Husákovi. Stěžoval si na to, jak je možné, že on řádný občasn ČSSR je omezovám při nakládání se svám osobním majetkem. Ono se to málo ví, ale dr. Husák velice pečlivě pročítal vše, co mu bylo dáno k podpisu.............
Panu Bauerovi přišel dopis, ve kterém bylo jasně sděleno, že se svým osobním majetkem může nákládat jak chce, neporušuje-li socialistickou zákonnost. Jinak řečeno- nabyl-li majetku poctivě, může ho prodat komu chce. Dále zde bylo upozornění, že se může obrátit na orgány okresní prokuratury , zda nebyla porušena ze strany MNV socialistická zákonnost.

Znám to jenom z vyprávění - tentodopis předložil vedení MNV a po děsu, který byl vidět v jejích očích už mu nikdo nekladl žádných podmínek k prodeji svého obydlí .................

Mnohokrát si vzpomenu na tohoto muže, když dnes slyším vytí hospodských hlav či hysterek odkojených TV Hovna a Blesk, jak to stojí za hovno............!!!!!!!!!!!
přibližně před hodinou ·
Jaroslav Kronus

Jaroslav Kronus Toto bylo psáno v roce 2002 zadejte si do googlu prof.dr. karlík Lubor -

Před 2 hodinami · · · Sdílet
Jaroslav Kronus
Jaroslav Kronus
Etika zisku

Systém kapitalistické ekonomie je předmětem častých debat a kritiky. Kapitalismus má mnoho nedostatků, má však ale jednu velkou přednost. Tou je motivační síla, inspirovaná ziskem. Tato tvůrčí, pozitivní síla má ale také svůj negativní protiklad. Je jím snaha po zisku i bez zásluh na vytváření hodnot. Mezi těmito dvěma extrémy se otevírá problematika etiky zisku.

Kapitalistický systém je výkonnější zejména proto, že na rozdíl od výdělku, který je jen přímou odměnou za vykonanou práci, bez dalších zásluh k vytvářeným hodnotám, dává možnost uplatnit plně vlastní schopnosti, vynalézavost, nést riziko odpovědnosti a zasloužit si tak odměnu ve formě zisku. Ten je zpravidla vyšší než jen výdělek. Navýšení o zisk za přínos na vytvořených hodnotách je ale těžko stanovitelné, nedá se přesně vyhodnotit a představuje spornou otázku i pro význačné ekonomy od Adama Smithe, až po Karla Marxe. Jakou cenu má vynález, dobrá myšlenka, podnikatelský záměr, organizační schopnosti, úsilí, zodpovědnost a rozhodování jedince? V těchto kvalitách se uplatní přednost kapitalismu před systémy centrálního plánování. K hlavnímu neúspěchu socialistické ekonomie přispívá právě ta nevýkonná byrokracie a únik od odpovědnosti v organizační anonymitě. Co jedinci nepatří, o to nepečuje s plným nasazením.... Zobrazit více

Bohatství je vytvářeno nejen přímou prací, ale i podnikavostí. Příkladem pracovitého podnikatele byl Henry Ford, který se pokládal za správce kapitálu a používal ho k vytváření dalších hodnot. Jeho cílem bylo vyrábět dobré auto za přístupnou cenu každému Američanovi. Proto realizované zisky uplatňoval na zlepšení výroby. Ford byl také odpůrcem bankéřů, na jejichž půjčkách závisel. Obviňoval je z parasitismu, protože peníze půjčené na úrok se podílejí na zisku, nikoli na výrobě. Ve střetu zájmu podnikatele a bankéře se dostáváme do neobyčejně komplexního problému zisku, realizovaného na základě vytvořených hodnot a zisku spekulativního. Ten žádné hodnoty netvoří, ale na hodnotách vytvořených prací se podílí.

Kapitál netvoří hodnoty vlastní prací, ale prací druhých, ať manuální, nebo intelektuální. Výše spravedlivé odměny těm, kteří k vytvoření těchto hodnot přispěli je tedy otázkou. Vlastníci peněz, kteří je chtějí uplatnit, mají příležitost jednak jako investoři, jednak jako spekulanti a lichváři. (na jeden dolar reálných investic připadá dnes 39 dolarů ve spekulativních transakcích). Spekulativní kapitál riskuje investici výhradně za účelem zisku, na rozdíl od investičního kapitálu, který umožňuje vytváření hodnot. Zjednodušeně můžeme říci, ze věřitelé, kteří zásobují ekonomiku financemi, by neměli požadovat více, než si zaslouží. Jsou-li úrokové míry vyšší, než růst hospodářství a vnitřní dluh roste rychleji než hrubý národní produkt, potom budou problémy stále větší. Roste-li dluh úvěru rychleji nežli skutečně vytvořené hodnoty, kapitál se znehodnotí. Jedině tehdy, kdy je růst zadluženosti vyrovnán růstem aktiv, vytvářených příjmy, si může být věřitel jist, že jeho prostředky jsou využity produktivním způsobem, a že úvěrová služba může být v příštích letech zajištěna.

Etika zisku je spjata s postavením člověka v hospodářském životě. Lidské zdroje představují nejzákladnější bázi bohatství národů. Kapitál a přírodní zdroje jsou pouze pasivními zdroji produkce. Lidé představují aktivní síly, které kapitál akumulují, využívají přírodní zdroje, budují sociální, ekonomické a politické organizace, které předurčují vývoj společnosti. (Frederic H.Harbison). V zjednodušení můžeme říci, že každý kdo spotřebuje více nežli vyrobí, žije na úkor někoho, kdo tento rozdíl musí vytvořit. Tedy v absolutní hodnotě zaplatit časem. Což je právě ta problematika etiky zisku.

Zhoubný finanční proces je většinou zaviněn obchodem s penězi, kdy peníze přestaly být směnným prostředkem a staly se zbožím. Tím opustily význam svého původního poslání a začaly zajišťovat větší podíl na celkovém zisku, než který jejich vlastní funkce skutečně vytvořila. V tomto paradoxu peníze přestaly sloužit obchodu a průmyslu, ale jejich hodnota se stala hodnotou primární a průmysl i obchod byly odkázány do role sloužit hodnotě peněz. Hodnota peněz je vyjádřena kupní silou, tedy protihodnotou ve zboží nebo službách. Jakmile se staly zbožím, je jejich hodnota určena poptávkou a nabídkou, tedy úrokovou sazbou. Úroky byly v kulturních dějinách lidstva předmětem četných polemik. Všechna náboženství je již dávno odsoudila lichvu, jako nemorální prostředek, jak získat nadvládu nad druhým člověkem. Lichvu odsuzuje jak křesťanství, tak Islám. Islám ji kategoricky odsuzuje pro její možnost, získat jedné skupině lidí nadvládu nad druhými. Prorok Mohamed viděl v lichvě společenský jed, který je neslučitelný s vírou a zásadou rovnosti a bratrství lidí. Zakazoval tedy jakýkoli druh půjčovaní, které dovoluje jednomu člověku využít potřeby druhého člověka k získaní jeho majetku. Což je také podstatou křesťanství.

V páté knize Mojžíšově [Deuteronomium], kapitole 15, verši 6, můžeme číst: "Půjčíš mnoha národům, ale ty si nevypůjčíš; ovládneš mnoho národů, ale oni tě neovládnou". Deuteronomium, podobně jako jiné knihy Starého zákona jasně odlišují dva radikálně odlišné morální kódy - kód spravedlnosti a pravdy, který má být aplikován uvnitř společenství, a kód lhostejnosti a nepřátelství, který má být aplikován vůči všem těm, kdo do tohoto společenství nepatří. Je zřejmé, že autoři páté knihy Mojžíšovy zcela jasně chápali, že lichva (peníze, půjčené s nadměrným ziskem), přeměna prostředků směny ve zboží, je v podstatě namířena proti celku a vytváří vztahy nespravedlnosti, vedoucí k uchvácení majetku. Z toho důvodu jsou peníze půjčené "bratru" na úrok odsouzené jako něco nemorálního (Deuteronomium, 23:20) a vzbuzujícího společenské napětí i odpor širokých vrstev postižených.

Shakespeare, který měl schopnost proniknout do zákoutí lidského srdce a ducha, se dívá na lichvu neméně rezolutně a jeho hra "Kupec benátský" je mistrovské pojednání, které odpovídá na tyto otázky. Shakespeare přesně vymezuje základní špatný rys lichvy v dialogu, ve kterém se Shylock snaží ospravedlnit lichvu jako formu šetrnosti, srovnatelnou se zákonným, ale morálně neomluvitelným úskokem.

Historicky je doloženo, že ne náboženské přesvědčení, ale lichva byla příčinou, proč Židé byli vypovězeni z četných zemí kde, proběhly projevy nenávisti obyvatelstva proti Židům. Ospravedlňování lichvářských úvěrů je stejné jako ospravedlňování užívání drog, které vytvářejí závislost proto, že vyvolávají u uživatele euforii krátkodobého prospěchu, nebo iluzi prospěchu. Tato iluze je v konečném účtování výhodná jen pro obchodníky s narkotiky, zatím co uživateli přináší zkázu. Úvěrová lichva přivedla většinu lidí v průmyslově vyspělých zemí do stavu závislosti na půjčkách. To znamená, že spása bude vyžadovat bolestný proces detoxifikace.

Co s lichvou v současné situaci?

V roce 1981 došlo k diskusi v Americkém kongresu, týkající se zákona o lichvě a bylo rozhodnuto, že věřitelé musí mít svobodu k dosažení nejvyšší míry návratnosti svých peněz, přestože morální pojem lichvy byl vždy v základním rozporu s dynamikou kapitalismu. Lichva tak byla obhajována jako sociální povinnost, poněvadž kapitalismus závisel na ziscích jednotlivců. Bankéři obhajovali lichvu, tedy to, co kdysi bylo zákonem i morálně zakazováno, a ujišťovali, že tím dělají ve skutečnosti dobro pro všechny.

Získalo tím 45% amerických rodin, které vlastnily veškerá finanční aktiva. Tyto peníze byly naproti tomu zaplaceny 55% amerických rodin, jejichž finanční aktiva byla nulová nebo negativní. Peníze byly rozděleny regresivním způsobem - nepřiměřeně ve prospěch všech, kdo vlastní většinu finančních aktiv. Což nebyli jen finanční prostředníci, jako komerční banky, byli to majitelé bohatství obecně: zejména 10% amerických rodin, které vlastnily 86% čistých finančních aktiv, nebo 2% jedinců, vlastnících 54% finančních aktiv na Wall Street.

Žádný společenský systém nemůže tolerovat lichvu, protože vede k hospod
Před 2 hodinami ·
Jaroslav Kronus
Jaroslav Kronus
Lichva je skutečně špatná svou podstatou. Toto zlo je mnohonásobně zvýšeno systémem, v němž velké množství peněz je vytvořeno bankéři z ničeho a vháněno do hospodářského systému jako dluhy, vynášející úroky. Jak jinak by mohla vzniknout masa dluhů v nejbohatší americké ekonomice světa, ve výši čtyřech trilionů dolarů v roce 1993, což je více, než množství peněz v oběhu a na depozitních účtech. Federální příjem USA byl v roce 1998 1.827 miliard dolarů. Z této sumy 12% bylo zaplaceno na úrocích za federální dluh více než 200 miliard dolarů, které vláda dluží věřitelům. Otázka je, proč si vláda tento dluh nefinancuje sama.

Upřednostňování peněz dalo podnět k ekonomické kriminalitě, která se výlučně koncentrovala na spekulativní zisky. Patří sem četné burzovní transakce, které jsou spíše hazardními hrami, než investicemi a na burze neměly být připuštěny. Zisk se tedy stal páteří soudobého kapitalismu a hnací silou všech činností. A tak došlo a ještě dochází k tak zvaným "mega-mergers" a "hostile take overs", kdy jedna korporace pohlcuje druhou aby získala možnost vysát veškerá finanční aktiva a i dobře prosperující podnik záměrně zničit. Privatizační fiasko železnic a vody v Anglii je dobrým příkladem právě takového neetického obohacování, nemluvě o tak zvané privatizaci v České republice, kde vláda prakticky umožnila hromadné rozkrádáni národního majetku. Z toho důvodu také nikdy nebyl v ČR schválen zákon o původu majetku, který by odhalil katastrofální rozsah té defraudace.

Pomoci korupce a společenských styků zasahuje kriminalita i do nejvyšších kruhů. V USA, například firma ENRON, jedna z největších korporací Ameriky, předstírala fiktivní zisky a správní rada s nejvyšším řízením vykradla veškerá aktiva ba i penzijní fond zaměstnanců. Není náhodou, že podobně jako před pádem Říma, bohatství i moc byly soustředěny v rukou samozvané oligarchie, jejichž hlavním cílem bylo udržet bohatství a moc.... Zobrazit více

Kapitalismus znamená ve svém původním a přesném pojetí soukromé vlastnictví majetku i zdrojů a konkurenční svobodné podnikání spojené s nabídkou zboží a služeb. "Superkapitalismus", který může být definován jako vysoce koncentrovaný finanční kapitalismus, se nejen liší od kapitalismu, je dokonce opakem kapitalismu a dříve či později nabude takový charakter, že bude aktivně protikapitalistický. Důvodem toho je skutečnost, že není možné nadále soustřeďovat vlastnictví a kontrolu majetku i zdrojů, aniž by se zároveň snížil počet těch, kdo vlastní a kontrolují majetek i zdroje. Podobně není možná žádná rozsáhlá koncentrace majetku a kontrola bezkonkurenčního volného podnikání, protože peníze přestaly být pouze univerzálním prostředkem k výměně hodnot, ale staly se také nástrojem moci, využitelné k ovlivnění politických záměrů. Tedy k další akumulaci bohatství. V této spirále dochází v konečném důsledku k diktátu mamonu. Hans Kung správně vystihl podstatu nastávající ekonomické krize: "Ekonomická doktrína spočívající výlučně na zisku, není pouze nerealistická a sebezničující, ale také nemorální".

14. 4. 2002

prof. Dr. Lubor Karlík
přibližně před hodinou ·
Jaroslav Kronus
Jaroslav Kronus
Následující úvahu napsal Prof.Dr. Lubor Karlík krátce po teroristickém útoku na World Trade Center v New Yorku (9-11-2001) Je pozoruhodné, jak se tato analýza vyplnila v předpovědi destabilizace celého Středního východu a nebezpečí válečného konfliktu s nedozírnými následky pro světový mír. (Přeloženo z původního anglického textu)

Dilema terorismu

Lubor Karlík... Zobrazit více

Útok na Světové obchodní centrum v New Yorku otevřel novou dimenzi terorismu, téma které dominuje diskusím světového tisku. Všichni se shodují, že terorismus představuje velkou hrozbu. Nicméně odpověď na to, co terorismus konstituuje a kdo je teroristou je ponechána subjektivní interpretaci. I nezávislá organizace Spojených národů definici terorismu nedosáhla. V důsledku nikdo o sporných akcích není s to rozhodnout, zda měly podporu či oporu v mezinárodním společenství. To je, zdá se, stěžejní bod, který by měl být uznán všemi vládami.

Pro Ameriku je nepochopitelné, že zahraniční teroristé se odhodlali k útoku na národ, který toho tolik udělal pro svět. To, co se nechápe, je, že politicky motivované akce jsou založeny na jistých zásadách, které se neslučují s jinými národními principy a mohou pak vést ke konfrontaci, pokud se nenabízí třetí alternativa. Pak ti, kdo se nepodílí na legitimní moci se cítí býti zahnáni do agrese odplaty nazývané terorismem. I válka je v podstatě formou terorismu, podporovaného a legitimovaného státem. Rozdílná hlediska na to pak mohou vyvolávat velké problémy při pokusu určit kdo je kdo. Staré přísloví praví, že unce vložená do prevence je více než deset liber léčby. Z toho důvodu, když chceme efektivně bojovat proti terorismu, musíme znát jeho důvody a podstatu:

Ve výčtu "říší zla" Státního departmentu USA pozoruhodné chybí Izrael, který přesto, že se dopustil více teroristických aktů než všechny "říše zla" dohromady - podle statistiky 80% tj. čtyři pětiny všech závažných agresí včetně těch vedoucích k úmrtí lidí má na svědomí Izrael - a až dodneška Spojené státy neodsoudily Izrael. Naopak, Spojené Státy opakovaně zaštiťovaly Izrael proti světovému míněni a zamezily přijetí množství rezolucí Spojených národů odsuzujících Izrael svým vetem, nebo dvěma hlasy [USA & Izraele] proti stosedmdesátisedmi hlasům zvednutým za jejich přijetí. Množství rezolucí předložených proti Izraeli bylo tak ignorováno, zatímco proti jiným zemím, jako je Irák byly horlivé Spojenými Státy přijaty. Síla veta byla uplatněna ne spravedlivě, nýbrž v zájmu převládající moci.

Tento dvojí metr umožnil Izraeli provádět teroristické akce pod pláštíkem sebeobrany po několik desetiletí a to s narůstající intenzitou. Politika USA, neúnosně upřednostňující Izrael si znepřátelila většinu islámských zemi, připravila půdu pro vznik extrémistických organizací; vedla k tragickým sebevražedným útokům palestinských desperátů a zřejmě též vyústila ve zničení Světového obchodního centra (WTC) jako odplatě.

Vlivná americká sionistická loby vmanévrovala vládu USA do pozice kolaboranta Izraele a vytvořila propast mezi Spojenými státy a islámskými národy. Spojené státy se kompromitovaly i v Durbanu na konferenci o rasismu, když ji opustily (spolu s Izraelem) uprostřed zasedání, když se jevilo zřejmé, že by sionismus mohl být srovnáván s rasismem. Tato politika dvojího metru nakonec diskreditovala USA jako objektivního smírčího, čímž byl oslaben mírový mechanismus Spojených národů."

Existence Izraele je vázána na pomoc Spojených států, a to jak pomoc finanční tak politickou. Finanční pomoc činí zhruba 7 miliard US Dolarů ročně [3,1 miliard je poskytováno ročně automaticky a zbytek ve formě různých grantů a půjček zřídkakdy splatitelných.] V důsledku toho Izrael podkopává politickou stabilitu na celém Středním Východě, který je ze strategického hlediska důležitý pro světovou ekonomiku.

V současné době je integrita principu kompromitována politickým oportunismem aliancí, které by byly považovány za nepřijatelné před několika lety. Dřívější spojenci se stali najednou teroristy [Irák] a naopak teroristé jsou objímáni coby spojenci [Rusko]. Zkrátka "účel světí prostředky". Takže nacházíme rozdílné milence na hromádce v útulném objetí; vše pod jednou přikrývkou, slabší slouží silnějším, většinou za pochybné výhody, za cenu pohrdání etikou a morálními principy.

Praví se, že první obětí války bývá pravda. Jaká to je pravda z úst Ariela Sharona odsuzující terorismus. Podvodný "hrdina" z Šestidenní války, líčený jako hollywoodská hvězda na tanku s bílou bandáží omotanou kolem hlavy, pravděpodobně škrábnutý magickou kulkou, jejíž cesta nezanechala žádnou jizvu. Tento "hrdina" zvolený šedesáti procenty Izraelců je zločinec zodpovědný za genocidu v uprchlických táborech Sabra a Shatila. Sharon vyvolal nynější krizi, když provokativně vstoupil do Al-Aqsa, nejsvětější svatyně Moslemu. Ta návštěva vyústila v palestinské povstání, stovky mrtvých, a zřejmě vedla i k odvetnému útoku v USA.

Kdyby se byly bývaly Spojené státy rozešly s izraelským terorismem, Světové obchodní centrum [WTC] by zřejmě stálo netknuté. To by byla nejpragmatičtější a nejefektivnější cesta jak omezit terorismus. Namísto toho USA započala válku V Asii proti jedné z nejchudších zemí světa, zemí jejíž obyvatelé zřejmě nikdy neslyšeli o WTC a pravděpodobně ani o New Yorku. Vše to se děje z podezření, že bývalý spojenec CIA, Osama Bin Ladin, se tam skrývá, ač dosud chybí důkaz. Předpokládejme, že tuto válku vyhrajeme a Afghánistán ovládneme. Ale co potom? Snad ne zmocnit se zbytku Asie a na neurčitou dobu Ji okupovat s tím, že by se mohli vynořit noví teroristé? Nebo je cílem získat kontrolu nad velkými zásobami ropy a plynu v této oblasti a zajistit ropovody směrem k moři.

Je to ten důvod, kvůli kterému Bushova administrativa poučuje, že vstupujeme do nové fáze agrese nazývané "válka proti terorismu", kdy výsledky nejsou viditelné nebo kvantifikovatelné, může být nedefinovatelně dlouhá a zahrnovat útoky na jiné nejmenované státy. To může pravděpodobně i "ochránit" národy před pravdivým informováním, restrikcemi a působením na tisk, aby každého nabádal, aby v současné době patrioticky podporoval prezidenta, který prohlásil "Kdo nejde s námi, jde proti nám". To připomíná starý komunistický slogan. Připomeňme si však slova Dwighta Eisenhowera na rozloučenou, kdy varoval před nebezpečím pro demokracii hrozícím od vojensko průmyslového komplexu.

Bushova vláda vede válku bez oficielního souhlasu Kongresu s omluvou, že demokracie je váhavá a klade otázku, zda demokracie může efektivně čelit podmínkám nastoleným moderní technologií. Domnívá se, že k tomu, aby bylo možné vyrovnat se se současnými realitami, je zapotřebí autoritativního státu, eufemismu pro fašismus. Navrhuje, že by se mělo posílit prezidentství. Ale do jaké míry? Až do diktatury? Nevedlo by to k Orwellovskému paradoxu, který by zničil právě ty hodnoty, které se snaží ochránit. Válka je mír. Útok je obrana. Nenávist je láska. Nevolnictví je svoboda. Vězení je bezpečí a ministerstvo lásky se postará, abychom poslušně milovali Velkého bratra, který nás bude chránit před všudypřítomným terorismem.
přibližně před hodinou ·

Žádné komentáře:

Okomentovat