Počet zobrazení stránky

úterý 6. července 2010

 

Klášter v Břevnově – dějiny


Dějiny| Břevnovská komunita| Klášter pro veřejnost Břevnovský klášter je klášter řádu benediktinů. Benediktini se řídí Řeholí neboli jakousi ústavou, kterou pro ně sepsal v 6. století sv. Benedikt z italské Nursie. Život tohoto řádu nejlépe vystihuje tradiční benediktinské heslo modli se a pracuj.

 

 

Modli se a pracuj!

Praha, 3. června 2010 - Není dne, abychom si v tisku na několika stranách nepřečetli o státotvorných návrzích vznikající vládní koalice. Člověka to až svádí k optimismu. Že bychom tu konečně měli reformní a zásadovou vládu? Obávám se však, že nadšení médií občané dlouho nemusejí sdílet. Rozumní lidé jistě chápou, že je nutné šetřit, chceme-li se vyhnout řeckému scénáři. Možná i skousnou, že „léčba Kalouskem“ bude hodně bolet. Záleží ovšem velmi na tom, do jakých kapes nakonec potečou peníze, které stát vyinkasuje od svých obyvatel nebo je na nich ušetří. Jedna hluboká až téměř bezedná kapsa...
03.07.2010celý článek

Článek samotný nechám bez komentáře, on se nevymyká svým obsahem argumentaci apoštolů narédních socialistů, komunistů a jiných socializujících elementů od doby, kdy těmto byla ŘKC ,šlechta Bůh apod  trnem v oku ! Nic nového pod sluncem, toto se tahne jak červená niť již od vzniku pokrokářské a zednářské ČSR v roce 1918 a pouze mění dikce dle toho, kdo je momentálně u moci !

Já se spíše chci zaměřit na dotyčné Heslo, které uvozuje propagandu na webu Suverenity :
-------------------------------------------------------------------------------------------  

Ora et labora - heslo to zakůadatele řádu Benediktů vystihuje velice přesně způsob možnost jsoucna , které může býti inspriací pro post-moderního jedince odmítajícího ducha dnešní doby !

Modli se a pracuj lze předefinovat na dnešní dobu jako rozmýšlej o světě kolem sebe a nezapomeň, že práce je tvůrkyní všech duchovních hodnot !

Jsem názoru, že Sv. Benedikt v době, kdy kláštery coby centra vzdělanosti a v mnoha případech získavajíce prostředky k provozování svoji činnosti byly odvislé od dnes bychom řekli sponzorů, finančních toků státu či v některých případech zřejmě inspirovaní vlivem Východu - tj. organizovaným žebráním coby metody koeexistence služebníků Boha a oveček pána přišel na geniální myšlenku - tj. získávání prostředků k obživě a sanaci provozních nákladů vlastní činností !!!
Někomu to může trochu zavánět principem komunitárním, ale i ten není -li zabalasten téměř maoistickými myšlenkami  je formou ničeho jiného než ekonomicky řečeno -samofinancováním ! Kolektivní soužití mnichů nebylo jenom posilováno klášterním způsobem žití,ale i
fyzickou prací na společném díle a toto coby kánon je inspirativní pro epochy, která je z hlediska redistribuce finančních toků ve společnosti kromě jiného tím, že se rozvírají nůžky mezi bohatými a chudými, zaniká střední stav a lze říci, že pomě mezi ultra-bohatými a lidí stižených chudobou je děsivý ! Že tento vcelku sociologicko-ekonomický stav se může státi f budoucnu při mentalitě post-moderního jedince výbušným systémem - o tom snad nemusím ani nějak složitěji psát !

Žádné komentáře:

Okomentovat