Počet zobrazení stránky

středa 28. července 2010

Humoreska státního zaměstnance č.2 - ale o trochu méně humoru

National Railway Police Corps

original name Sbor ozbrojené ochrany železnic - SOOŽ

date1975 - 1981


strážník starší strážník vrchní strážník





Po předání moci se tehdejší ČSFR stala eldorádem nejenom ksindlu zahraničního, ale i všech forem domácího !
Na tehdejších ČSD začaly řádit klany vlakových zlodějů a to převážně z řad rumunských Cikánů a cikánů , u niž se toto řemeslo dělilo za generace na generaci již od první republiky.
V podmínkách ČR - tj jedné země tehdejší federace všechy tratě od Brna, Ostravy, Havlíčkova Brodu přes Prahu a to a´t směrem k Pardubicím či Děčínu byla pod neustálým tlakem těchto kriinálních skupin . Všude měli jejich příslušníci zázemí, příbuzné, vše bylo koordiováno a obyčejné krádeže se začaly přeměnňovat v loupeže s prvky banditismu - vlakové čety by mohly vyprávět !!!!!

Nebudu zabíhat do detailů, ono je to již dávno a byl
to co se rozsahu týče dobový fenomén ! 

Tehdejší vedení SOOŽ rozhodlo, že kromě klasických doprovodů v uniformách budou zřízeny tak zvané Pohotovostné oddíly, které v civilním oděvu budou  doprovázet vytypované rychlíky či expresy a i silou potlačovat tento druh kriminality !

V Praze byl jeden zřízen, měl jsem tu čest mu coby zástupce šéfa občas i velet . Ony obecné detaily nejsou podstatné - viz výše. Chci popsat jeden doprovod vlaku, ze kterého mi ještě dnes tak trochu běhá mráz po zádech ..............

Dostal jsem za ůkol spolu s dalšími čtyřmi lidmi doprovodit vytypovaný rychlík kamsi na Moravu, ve kterém se dle operativného šetření měl vyskytnout gang tzv. smižanských Cikánů / vysvětlím později /. Já se zatím v prostorách Wilsoňáku soustředoval na některé technické detaily a možné varianty, kolegové se šli tzv. rozcvičit.Co to asi in natura znamená si každý umí představit. Stojíce v hale nádraží vidím najednou dva , jak tahnou osobu trochu "potlučenou " na Ž - Policie hl.nádraží. Ptám se jich , co je ? Ale byl opilý mezi kolejemi - proč má ale pouta a zkrvavený obličej mi "nevysvětlili !
Ale to byla jejich starost, já tomu velel od doby, kdy jsme nastoupili do vlaku a nikdy jsem si na podobné manýry ani nepotrpěl, ani jsem je netoleroval !

Tuším kolem 22.00 hod rychlík vyrazil. Sedli jsme si do jednoho kupé a já šel na obhlídku. Čeho jsme si všiml ako prvního, že s námi jede asi 30 fanoušků Baníku, kteří se Bůh ví kde vzali v Praze. Mávl jsem rukou a prošel vlak. V Pardubicíh nám "hlásil" vůlakvedoucí, že zloději nastoupili. Blo jich tuším cca 4-5 a kdesi zmizeli ve vlaku. U České Třebové jsem si všiml, že začínají oblézat vlak -blížila se noc, dost cestujích bylo podnapilých a někteříjiž i spali. Bylo tam i několik cizinců......Řekl jsem - kluci jdeme , jelikož s námi jednou Baníkovci, tak budeme si hrát na fanoušky fotbalu a křičet nesmysly typu - Baník, jedéééééééém, apod.

Situace nazrála velice brzy - z jednoho kupé dotyční snědí fešáci vylezli a drželi v rukou hst bankovek cizí měny. Začaly jsme po nich jít, oni utíkat a dva se zamkli na WC a pokoušeli se penez zbavit. Kolega měl ovšem kličku, chytil dotyčného i s penězi - trochu mu "domluvil", dotyční byli i za jízdy postaveni čelem ke kupatům a prováděna bezpečnostní prohlídka. Mnozí nosili u sebe nože apod a tak bylo dobré jim vše vzít a když se u někoho něco našlo, hned mu pomocí lehčího uderu na ledvinu vysvětlit, že porušil pravidla HRY ! V ten moment se ale obejvila uvedená skupina vlajkonošů Býníku a ptal se v notné opilosti - o co prý  jde ? Když se dozvěděla o co kráčí, pojala nápad,že dotyčné vyhází za jízdy z vlaku a dalo se jim téměř věřit. Ona přestala být legrace a muselo se velice rychle jednat ! 

Jel s námi kolega, který měl 125 kg a cca 190 cm- Říkám mu, zataras cestu a jedině projdou přes tvoji mrtvolu. On se pousmál a řekl To není problém !!! Druhý kolega chystal ústupovou cestu a vlekli jsem dotyčné šupáky do uvolněných dvou kupé, kde byli střeženi do doby, než jsme dojeli do Havl-Brodu. "Drobeček " jasně vysvětlil Baníkovcům, že žádný lynč nebude a bude -li třeba, tak se začne i střílet !!!

Jeden kolega si stoupl k ruční záchranné brzdě a byl ukolován, že kdyby se věci vymkly z rukou , tuto zatahne a děj se vůle Boží !
Vše dobře dopadlo, v HB byli dotyční výtečníci předáni tzv. zelené polici, přijela si pro ně kriminálka. My vyslechnuti a nad ránem jsme jeli domů .


Nechci ani domyslet následky , kdyby to nevyšlo či spíše se to nepodařilo "stabilizovat " !!!!!

co jsou tzv. smižanští snědí fešáci - doje´dte se podívat na východní Slovensko do vesnice Smižany a vily "mafie" Stojků z Ostravy maj ídocela slušnou konkurenci !!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat