Počet zobrazení stránky

pondělí 12. července 2010

To je hezké......................

Vás vítá na svých stránkách

Orel je česká katolická tělovýchovná a kulturní organizace. Sport a tělovýchova tvoří hlavní náplň jeho činnosti. Orel provozuje také duchovní, kulturní a společenské aktivity s cílem vychovávat své členy na základě křesťanských zásad.
(viz. Stanovy Orla, část 1., § 2, Cíle Orla)
Orel župa Svatováclavská je občanské sdružení, které působí ve Středočeském kraji. Naše župa je členem Všesportovního kolegia Středočeského kraje, které koordinuje a zkvalitňuje činnost tělovýchovných a sportovních organizací ve středních Čechách. Župa zastřešuje činnost orelských jednot. Ve Středočeském kraji fungují v rámci Orla župy Svatováclavské orelské jednoty Divišov, Dobříš, Kladno, Kolín a Sázava. Členové těchto jednot provozují celou řadu sportovních aktivit (míčové hry, aerobic, cyklistika, stolní tenis aj.), pořádají dětské sportovní tábory, přednášková setkání, turistické akce, cykloturistické výpravy, zájezdy, setkání pro seniory atd. Přehled o naší činnosti získáte ze župních zpravodajů, z tištěného časopisu Orel nebo z veřejně publikovaných článků našich členů. Orel župa Svatováclavská je součástí celostátní struktury Orla. Aktivně spolupracuje s ostatními českými orelskými župami. Sídlem ústředí Orla je Brno (viz. www.orel.cz). Dnes cvičí v České republice v orelských jednotách téměř 17.000 našich členů.
Orel je jedna z nejstarších organizací našeho národního života. Jeho kořeny sahají do r. 1896. Formálně byl založen r. 1909. Na počátku 20. let 20. století měl Orel přes 120.000 členů a během celého období 1. republiky členská základna narůstala.
Zakladateli Orla byli katoličtí spolkoví činovníci, bratři Josef Polák, P. Jan Šrámek, Pavlík – Sychra, P. Štěpán Klapil ad. Tito muži na počátku 20. století čelili protináboženským tlakům liberálních a socialistických novin a spolků. Orel se v této době stal základnou pro tělovýchovu, která respektuje katolickou morálku. Jeho působištěm však nebyl jen sport. Členové Orla aktivně bojovali za zachování katolické víry v národě a ve veřejném společenském životě. Věděli, že národ bez Boha se stává národem lidí duchovně slabých, náchylných poslouchat falešné proroky. Duchovně vykořenění lidé našli sílu k odvržení Božích přikázání, zároveň zpochybnili všechny dosavadní hodnoty víry, vlasti a rodiny, které Bůh a Církev přikázali v nezměněné podobě ctít. Orlové usilovali o národ ukotvený ve víře otců. Slovy orelského básníka Karla Dostála Lutinova chtěli národ silný, svobodný, jenž bojí se jen Boha – jinak nikoho. Svůj zápas v kultuře, náboženství a veřejné oblasti vedli orlové především modlitbou, výchovou, vzděláváním a tiskem.
S heslem víra – vlast – síla šli orlové mnohokrát do boje za zachování našich křesťanských a národních hodnot. Naši předkové se zapojili do 1., 2. i 3. národního odboje. Řada z nich položila svůj život během německé okupace. Mnoho orelských bratrů a sester trpělo a zemřelo mučednickou smrtí za komunismu. Jejich oběti a vlastenecký příklad zavazují k následování i dnešní členy Orla, kteří cvičí a zároveň dbají na výchovu v tradičním orelském duchu.

S orelským pozdravem Zdař Bůh!


„Ideovým základem orelství je harmonické, křesťanským mravem vymezené tužení těla, aby duše byla svobodná, pevná a silná, aby nabyla vlády nad tělem a souladně rozvinula cit i vůli.“
„Orelství je životní program pro jednotlivce i společnost... Chce vychovávat katolickému hnutí v Československé republice národně upřímné vlastence, občany pevných křesťanských charakterů.“
Mons. ThDr. Jan Šrámek (1870 – 1956),
celoživotní starosta Československého Orla

„Úkolem Československého Orla je vychovávat ke vzájemnému bratrskému soužití a vzájemné podpoře příslušníky všech stavů a všech tříd.“
Z orelského katechismu

Orel župa Svatováclavská a Orel jednota Kladno děkují za podporu
Statutárnímu městu Kladnu a týdeníku Světlo

Orel jednota Dobříš děkuje za podporu
Středočeskému kraji, Městskému úřadu Dobříš a týdeníku Světlo

Vaše dotazy Vám rádi zodpovíme (nejlépe elektronickou poštou: e-mail: standa.vejvar@volny.cz).

Žádné komentáře:

Okomentovat