Počet zobrazení stránky

pátek 23. července 2010

Už jenom štouchanec

Soud potvrdil Sládkovi dvouletou podmínku za předlužení SPR-RSČ

Miroslav Sládek, šéf Republikánů Miroslava Sládka (RMS), hovoří s reportéry u Nejvyššího správního soudu, který 27. února v Brně rozhodoval o návrhu vlády na pozastavení činnosti strany.
vydáno: 26.01.2010, 14:35 | aktualizace: 26.01.2010 17:06

Praha - Pražský městský soud dnes potvrdil předsedovi republikánské strany (SPR-RSČ) Miroslavu Sládkovi dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou, který mu za předlužení republikánů uložil obvodní soud. Odvolací senát ale zmírnil prvoinstanční rozsudek v tom, že Sládkovi zrušil tříletý zákaz působení ve statutárních orgánech právnických osob. Sládek také nemusí platit pokutu 300.000 korun.


Rozsudek je nyní pravomocný, lze se proti němu pouze dovolat k Nejvyššímu soudu.
Společně se Sládkem soudy potrestaly i bývalého místopředsedu republikánů Martina Smetanu, a to osmnáctiměsíční podmínkou s odkladem na 30 měsíců. I jemu dnes odvolací senát zrušil nepravomocně uloženou pokutu ve výši 150.000 korun a tříletý zákaz činnosti.
Sládek a Smetana uzavřeli od června do srpna 2000 jménem SPR-RSČ přes 50 pracovněprávních smluv s různými lidmi, mimo jiné například i s někdejším členem revizní komise strany a současným předsedou Dělnické strany Tomášem Vandasem. Republikánům tak vznikly nové závazky ve výši 7,9 milionu korun, které pak byly přednostně uspokojeny v konkurzu na majetek strany. V době uzavírání smluv přitom Sládek a Smetana podle soudů věděli, že strana nemá dostatek finančních prostředků na krytí do té doby vzniklých závazků ve výši nejméně 40 milionů korun.
SPR-RSČ měla finanční potíže dlouhodobě - o značnou část příjmů přišla, když neuspěla ve volbách v roce 1998 a musela opustit sněmovnu. Problémy vyvrcholily prohlášením konkurzu v únoru 2001.
Pražský městský soud se kauzou zabýval už potřetí, předtím ji v letech 2006 a 2008 vrátil Obvodnímu soudu pro Prahu 9 k doplnění dokazování. Zatímco Sládek na dnešní zasedání nedorazil, Smetana přišel a prohlásil, že mu je vzniklé situace sice líto, ale že se cítí nevinný. Jeho právník zpochybnil, že Smetana a Sládek v době uzavírání smluv skutečně věděli, že je jejich strana v úpadku. Poukázal také na to, že trestný čin předlužení byl v roce 2000 novou skutkovou podstatou, kterou v té době ještě judikatura dostatečně neupřesňovala.
Odvolací senát ale tyto argumenty neuznal. "Vina obou byla jednoznačně prokázána," uvedla předsedkyně senátu Hana Hubáčková. Zrušení uložených pokut a zákazu činnosti pak zdůvodnila mimo jiné tím, že od spáchání skutku uplynula dlouhá doba.
Autor: ČTK


Otevřený dopis předsedovi SPR-RSČ dr. Sládkovi
Jaroslav Vrána
Republikáni pozvali předsedu DS
Vložil(a) Tiskový odbor DS
Sunday, 14 December 2008
K zajímavému setkání došlo v poslední listopadový víkend v Olomouci. Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas přijal nabídku místopředsedy SPR-RSČ Jiřího Dufka vystoupit na poradě vedení této strany pro Moravu a Slezsko. „Pokud někdo projeví zájem o naše názory, ničemu se nebráním,“ uvedl ještě před setkáním šéf DS Tomáš Vandas.
Ve zhruba půlhodinovém projevu Vandas přítomným členům SPR-RSČ vysvětlil akční politiku Dělnické strany. „Dost bylo pasivity a nicnedělání, Dělnická strana zvláště v posledním období dostatečně předvedla, že její politika je živá. O problémech nejenom mluvíme, ale i řešíme přímo na místě s lidmi, kteří nás žádají o pomocnou ruku,“ řekl předseda DS.
SPR-RSČ před deseti lety vypadla z parlamentu a odchodem některých schopných funkcionářů upadla po roce 2002 do faktické hibernace. Předseda SPR-RSČ Miroslav Sládek, jenž svým rozmařilým životem přivedl stranu k finančním bankrotu, dnes na svém webu o mladých nacionalistech z Dělnické strany tvrdí, že to jsou agenti BIS a Dělnická strana filiálkou Ministerstva vnitra. Přitom právě on byl v článku Jaroslava Bednáře (publikovaném na webu Národního odporu v červnu 2007) obviněn z propojení se židozednářským prostředím.
V SPR-RSČ se přesto ještě dnes nachází upřímní vlastenci s poctivým srdcem, kteří by měli zájem o aktivní politiku, demonstrace, realizaci svých myšlenek a programu. „O Dělnických listech vím, taky je pravidelně čtu,“ uvedl jeden z členů SPR-RSČ, který se olomouckého setkání s předsedou DS zúčastnil. Právě na nulovou komunikaci s vedením strany si někteří členové SPR-RSČ stěžují. Z volebního krachu v krajských volbách M. Sládek dokonce obvinil (opět na svém webu) krajské funkcionáře, aniž by si přiznal svůj díl odpovědnosti.
„Myslím, že nastala doba, kdy by se členové SPR-RSČ (ale i jiných podobných subjektů) měli rozhodnout, jestli zůstat ve straně, která je pasivní a vzpomíná jen na svou minulost z 90. let, nebo se přidat k Dělnické straně a podílet se na budoucnosti této země,“ řekl na závěr svého setkání s místopředsedou SPR-RSČ Jiřím Dufkem lídr Dělníků Tomáš Vandas.
Pane předsedo,
tato materie byla uveřejněna dnes na webu Dělnické strany. Dle loga je jejím autorem TO DS,takže s největší pravděpodobností pan Zbela. Pominu novinářská sofismata, ve kterých je uvedený mistr, a zaměřím se na nezpochybnitelné skutečnosti.
Je neuvěřitelné, že zemský předseda pro Moravu a Slezsko pozve na poradu zemského vedení člověka, který dle Vašich slov zdefraudoval SPR-RSČ dar ve výši 65 tisíc. Co je pro mne úplně nepochopitelné, že takto učiní člověk, který není volen, ale přímo Vámi jmenován- ustanoven do funkce.
Já ponechám stranou reinterpetraci vašich slov na adresu AN a DS. Ona není zase tak daleko od pravdy ve smyslu Vaší interpretace na stránkách SPR-RSČ. Vy víte, že jsem Vás několikráte žádal o jasné stanovisko k výše uvedeným skutečnostem i osobním e-mailem,ale odpověď jsem neobdržel. Odpovědi na webu Rep beru s velkou rezervovaností a to proto, že v politice se toho s prominutím nakecá a navíc víte, že jako jedinec s velmi solidním analytickým myšlením těžko uvěřím odpovědím a la Blesk.
Na druhou stranu znaje vidění světa pana Bednáře vím ,že on dovede leckdy velice svérázně interpretovat fakta.
Co se týče aktivismu v krajských volbách, rozumím tomu, že za ni by měli býti odpovědní krajští leadři. Jistá vědomostní či logistická podpora z ústředí by asi neškodila, ale zase se ukázalo, že krajští leadři- kteří jsou jmenování Vámi- až na drobné výjimky nejsou schopni vůbec ničeho,včetně určité finanční participace.
Pro mne vrcholem bylo neodevzdání KL ve středních Čechách a výkon pana Kopala v Libereckém kraji, kde " kandidovala" osoba, která byla napsána na KL svým synem. Nebýt sdělovacích prostředků, tak se na to přišlo až po vytištění KL. Způsob, jakým jste přešel neodevzdání KL ve středních Čechách je pro mne dodnes neakceptovatelný. To že to zavinil pan Krampera a tento patří ke starým harcovníkům Rep ještě nevylučuje, aby mu bylo alespoň vysvětleno, že na MV na něj čekat do půlnoci nebudou, když ano, tak maximálně vrátný či ochranka(sic)!
Dodnes na stránkách Rep je zavěšen můj příspěvek, který měl být polemikou moji osoby s jedním národoveckým intelektuálem. Bohužel je zavěšena jenom ta část, která je dílem onoho muže. Upozorňoval na tento lapsus několikrát a žádal zjednání nápravy- bohužel marně. Takto respektive v této podobě je to prostě jenom krádež duševního vlastnictví. Bohužel. Dalším momentem, kdy jsem zpozorněl, když byl na webu Rep uveřejněn článek chválící řádící soldatesku v Janově a chválící DS. Teprve po moji interpelaci byl alespoň článek korigován ve smyslu či vztahu k DS.
Výše uvedené o něčem vypovídá. Já se zdržím sumárního pojmenování. Jako krajský funkcionář s neexekutivní pravomocí Vás  ž á d á m  a to velice promptně o zjednání nápravy ve smyslu jednání zemského předsedy s předsedou DS. Osobně trvám na jeho  o d v o l á n í  a sdělení veřejného stanoviska k výše uvedenému jednání .
Odpověď očekávám do pátku příštího týdne 12.0 hod. tj19.12.08. V opačném případě či neuspokojivé odpovědi platí to, co jsem řekl dnes paní Fornůstkové do telefonu - KONČÍM ! –
Nevím, kolik se nás vrátilo do lůna SPR-RSČ na základě výzvy po sjezdu v létě letošního roku , nakonec jsem se" vracel" dvakrát.....za posledního půl roku jsem věnoval SPR-RSČ cca 1300,-Kč ve formě inzerce,ale ačkoliv ničeho nelituji, nehodlám přihlížet sbližování SPR-RSČ s politickou subverzí a patologickou sedlinou společnosti!
V Kolíně 14.12.2009 v 23.20 hod Vrána Jaroslav

Jaroslav Vrána, Kolín, došlo 14.12.2008

Žádné komentáře:

Okomentovat