Počet zobrazení stránky

sobota 5. února 2011

To není otázka ideová či mravní, ale jenom psychologická frau tydli !!!!












ČCE Žižkov


Datum: 5.2. 2011, 17:23 - dnes v 17:23
 

Moje setkávání s českým evangelickým prostředím
-------------------------------------------------------------
Každá společnost / sociální entita/ má národ na obecní blázny a je vcelku lhostejné, zda se jmenují V.Bilak a nebo pro. Dub / ale platí i pro duo Ondra W. a
Věrka T./.
Tragédie každé společnosti / sociání entity / začíná v moment, kdy V.Bilak místo sak šije ideologie a por. Dub místo vedení diskusí s hejtmanem Ságnerem vede pluky na bojiště / tj. kdy dotyčné duo místo v prvním případě práce evangelizační či pastorační a v případě druhém práce pomocně-akademické začínají oba  " po evangelicku "klerikalizovat držíce v jedné ruce místo Bible kralické Talmud a v druhé ruce místo kalicha s " krví syna Božího" mešuge - klacek žíznící po KRVI !!!!!!!!!!!!

Vnímám evangelické prostředí v ČR jako entitu , která stojí tak trochu paralerně mimo atheistickou společnost - ale její instituce , odkaz a činnost je vnímána touto společností jako cosi pro neškodné a už vůbec ne - nepřátelské !
Kořeny této současné instituce sahají k odkazu Lutherově a Calvinově, který byl rozšířen tolerančním patentem Josefa II a sloučením těchto proudů v roce 1918 vznikla tato církev.
Paralerně s ní existují některé její klony či odnože, které mají ukotvení v jiné spiritualistice, v národnosti členů české společnosti či tradici ....
Nelze nezmínit charitativní instituci Diakonie, která se dle mého soudu svého času stala terčem pokusu tuto ovládnout bratry v zástěrách pro jejich tzv.lidsko-právní aktivity ve světě !
Z prostředí této církve vzešli mnozé osobnosti  polistopodového vývoje jako například bratři Paynové, nechvalně proslulý soft-Kocáb kněz Karásek, snad i dr. Marvanová, bývalý šéf ÚBOZU plk. Kubice apod !

Koho přímo obdivuji je současný eu-poslanec Mgr. Fajmon a jeho životní učitel - česko-bratrský farář z Lysé nad Labem je přímo regionální legendou !!!
U členů této entity jsme vypozoroval několik společných stributů - velice až uzkoprsé "antiněmectví", přehlíživý vztah ke katolíkům , notný filosemitismus a v politické rovině až občas nekritický vztah k USA a sionistickému státu včetně toliko občas stereotypně hloupého anti-rusismu !

Teď k mému potkání a snad i jisté míře vnímání a jistému pochopení s touto entitou............

1/ Bývalý starosta jednoho středočeského městečka, který má skrze svého syna blízko k Mgr. Fajmonovi patřil k lidem, ke kterým jsem byl velice vstřícný a on taktéž při téměř 5 -letém pobytu v tomto městě . Mnoho-kráte jsem s ním hovořil a i ledas-čemu jsem se přiučil ....
a /Jednou - bylo to v souvislosti s konáním oslav M.J.z Husince jsem navštívil v již uvedeném sboru Lysá nad Labem přednášku jednoho stařičkého profesora z EF UK na téma Bílá hora a odkaz k dnešku. Bylo to pár let poté, co jsem se pregnantně seznámil s odkazem exilového historika prof.dr. Kalvody a po položení několika otázek dotyčnému panu profesorovi jsem se stal terčem až nenávistných útoků mnoha členů sboru ....pan profesor situaci zklidnil a pak mi o samotě sdělil, že věci samozřejmě nejsou černobílé a vyzval mne k návštěvě jeho na fakultě ! Bohužel exkalace rozpadu manželství a boje o syna věci odehrála do ztracena ....zřejmě také vůle BOŽÍ !!!!

2/ Při mnou již v minulém příspěvku zmiňovaná násobná hospitalizace při nervovém zhroucení mi přinesla další setkání se zajímavým člověkem z této entity a to dokonce násobné....bylo to setkání  s farářem Prahy 8 této církve ,signatářem Charty 77 a disidentem panem Milošem Rajchrtem !
On provozoval zde pastorační a částečně i evangelizační činnost . Po druhé návštěvě jsem tomuto muži sdělil, že vím, kdo je a že obdivuji, jak na rozdíl od jiných se nestydí přijít i mezi pacienty instituce - kterou spousta lidí pohrdá - a že dokonce vím, že se podílí i na podobné činnosti ve věznici a že organizuje charitativní činnost pro bezdomovce !
Pana Rajcherta tato znalos evidentně potěšila a když jsem se zmínil i o jeho bratrovi, o kterém jsem také slyšel - tak se mnou strávil asi 15minut v družném rozhovoru a popřál mi hodně zdaru při rekondici a pozdější resocializaci !!! 

3/ Popisovat detailně mnoho setkání a jiných forem interakcí s praktikujícím evangelíkem -bývalým starostu - by bylo pro třetí stranu asi nudné - jde o osobní prožitky a ty jsou nesdělitelné či spíše nepřenositelné !!!
Abych to nějako uzavřel - vše výše uvedené v bodech 1-3 mělo pro mne význam v tom smyslu, že teprve po uplynutí nějakého času se vším mohu na základě prožitku intelektuálně pracovat a od toho odvozovat svoje konání jak směrem k sobě, tak směrem k okolnímu světu !!!!!  

Srovná-li člověk jednání a konání výše uvedeného a pozoruje-li současné tažení etno-soudružky Tydli-Fydli a jejího intimuse ve víře, tak lze jenom konstatovat - že každý hlavní tok má svá slepá ramena a dokonce i močáliště !
Z hlediska sociálně-biologického je sice známo, že například na hnijících h soustavách vznikají nádherné sub-systémy jak třeba vypozoroval český filozof prof. Neubauer, když po svém odejití z pražské ČKD se začal věnovat biologii ,ale to asi nebude mnou kritizovaný případ !
Ono ideologicky můžete plkat co chcete, politicky se tvářit jako milius a spasitel dohromady . Součástí každého osobnostního profilu jsou povahové vlastnosti a nezvladatelnou zášt a obsesi nezakryjete ani hlásáním evangelia ,ani máváním vlajkou sionistického státu !
Řešení ? Obyčejná terapie !!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat