Počet zobrazení stránky

neděle 14. listopadu 2010

Krátké zamyšlení................

Memento

Dnes v 10:26 | Jaroslav Kronus | Jiní autoři

k novodobým kořenům republikánství v českých zemích

Krátké zamyšlení psané před čtrnácti měsíci

Jaroslav Vrána

"Politika není věcí kvanta vědomostí a detailů - je především věcí výchovy k ní. A politická výchova je věcí duchovních vlastností, které formují celého člověka, nejen jeho intelekt, ale také cit a vůli. Nám však chybí jak politická výchova, tak politická vzdělanost - ale především mravní vůle a síla. Sílu a cenu národa je možné poznat jenom v krutých chvílích jeho osudu. Národ by si měl připustit, že v klikatině politických a hospodářských podvodů a kejklů přítomnosti je zásah prozřetelnosti, která se nikdy nemýlí." Úpis pro budoucnost, 17. 11. 1991, M. Dolejší
Oficiální
Nelze pro tuto chvíli učinit víc, než se rozloučit jeho vlastními slovy. Mirek mi několikráte připomínal: "Není vůbec důležité, zda bude lépe či hůř, důležité je zachovat si sebeúctu a nemít důvod stydět se sám za sebe!" Díky, Mirku !
dr.J.Dolejší
Vypůjčil jsem si tento citát dr. Dolejšího jako návěstí pro svoje krátké zamyšlení. Nejsem rétoricky tak zdatný jako tento muž, ani tak erudovaný co se poznání a vzdělání týče, ale je obecně známo, že odkaz M.Dolejšího je pro mne velkou inspirací a snad se za svého života dočkám zveřejnění jeho díla. Minimálně jako studijní pramen - nenahraditelný v kontextu českého myšlení !!!
M. Dolejší zdůrazňuje výchovu k politice jako instrumentu služby veřejnosti. On jakoby cítil absenci mravnosti, přítomnost těch nejhorších pudů a vlastností ksindlu, který se dere k moci, jejich mentální ustrojení, bezskrupulóznost, ohebnost, bezzásadovost apod.
Nemohu si v tomto kontextu nevzpomenout odkazu prof.dr. Mareše, který řekl : politický cíl si člověk stanoví citem, cestu k němu rozumem. Mně to dnes připadá, že všichni Ti nádeníci ducha jsou posedlí mamonem, službou cizím zájmům skrze tajné společnosti a nakonec jejich občasný povyk u Zdi nářků také o ledasčem vypovídá. Země je zplundrovaná, bez národních kapitalistů, generace dnešních dvacátníků je generací duchovních naháčů, mravní a politická prostituce je dnes normou. Je toho opravdu mnoho k pláči, ale M.Dolejší velice přesně vystihuje, že tento proces má v sobě velice zákonitě zakomponován zásah prozřetelnosti. Ono je opravdu nutno projít slzavým údolím, než začne svítat na lepší časy. Lidský mozek je velice omezený ve svoji kapacitě, než aby mohl dirigovat jsoucno a obecně naše bytí, ON ho může korigovat a to jenom na chvíli !

Jaroslav Vrána, Kolín, došlo 14.9.2009
Jaroslav Kronus

Žádné komentáře:

Okomentovat