Počet zobrazení stránky

sobota 6. listopadu 2010

dovětek - zpřesňující odpověď




Kolínští bezdomovci se vrátili k práci
COMEBACK K CIVILIZACI JE HODNĚ TĚŽKÝ - Pokud jste se ocitli pod mostem jako bezdomovci, návrat mezi ostatní občany je téměř nemožný. Kdysi slavný kolínský houmlesák Roura zemřel v úděsném stavu na ulici. Nyní se trojlístku neméně známých kolínských bezdomovců podařilo vrátit k práci a získali i ubytování. Kolínský podnikatel se odhodlal Jaroslava a Láďu Vicanovy a Karla Doktora vytáhnout z bahna. Kdo z nás by takový odvážný čin podnikl?

Partička bezdomovců, kteří se usídlili na několik let v zahradě Formánkova mlýna, nyní pracuje na stavbě školicího střediska ASYS v Heverově ulici. "My jsme ze zahrady Formánkova mlýna odešli, protože tam vnikli narkomani a nakonec přístřešek zapálili. Pak jsme začali shánět jiné bydlení. Předtím jsme žili tak jako postaru. Voda se ohřívala na ohni, koupali jsme se v Labi nebo ve vaně na zahradě. Pitnou vodu jsme měli od souseda a taky z pítka na náměstí. To pítko nám v jednu dobu zastavili, chodili tam pro vodu Cikáni s barelama," popisuje bývalý bezdomovec Láďa Vican. Ten odhaduje dobu pobytu bez přístřeší na 7 let. Předtím pracoval u stavební firmy, ovšem ta ho zaměstnávala načerno. Nastaly problémy s placením sociálního a zdravotního pojištění. Navíc jej vyřadily zdravotní problémy.

"Taková je doba, do naší situace se může dostat kdokoliv. Žili jsme hlavně ze sběru šrotu. Na den nám všem stačilo nejméně 150 korun. Za to se kupovaly jen základní potraviny a cigarety či víno. Museli jsme držet služby, kdy jeden hlídal v zahradě, další sháněli šrot a šli nakoupit," říká Karel Doktor. Občas někde bylo možné sehnat brigádu.

"Já jsem před dvěma lety potřeboval otlouci vlhkou zeď ve sklepě, tak jsem zkusil zainteresovat Karla s Jardou. Odvedli dobrou práci. Vznikla myšlenka, že bych je mohl dál zaměstnávat. V době, kdy začala rekonstrukce domu v Heverově ulici, Karel s Jardou pak vykonávali různé pomocné práce," popisuje ředitel společnosti ASYS Jan Dufek. Ten bezdomovcům pomohl získat různé doklady. Přihlásil je na adresu v Kolíně. K zmíněné dvojici se pak přidal Láďa. Trojlístek Jan Dufek ubytoval v jedné místnosti opravované vily. Tam mají teplo, sprchový kout a televizi.

Zdánlivě bezstarostný život ale bezdomovec nemá, návrat do normálu je i tak velice svízelný. Třeba i v omezení pití alkoholu. "Jak chcete začít sekat latinu, tak po vás stát hned jde," charakterizuje problémy Jaroslav. Dluhy na nezaplaceném zdravotním pojištění dosahují s penále obrovských částek. Jen tisícová pokuta městské policie před čtyřmi lety se nyní vyšplhala na 13 tisíc korun. Dále jeden z bývalých bezdomovců dluží za nesplácení půjčky. "Je to velký problém s dluhy. Já jsem jim zajistil práci, denní řád, pomohl jsem jim se zorientovat. Pracují, ale všechny vydělané peníze by měly padnout na splátky. Zkoušeli jsme třeba využít možnost osobního bankrotu, ale oni nemají žádný majetek," podotýká Jan Dufek.

Co bude dál, těžko říci. Práci pro ně snad najde. "Jsme rádi, že nás vzal pan Dufek. Neradi bychom svému šéfovi způsobili jakékoliv problémy. Dluhy bychom rádi postupně spláceli, ale je to tvrdé," říká Karel Doktor. Bezdomovci nepopírají, že za problémy si z velké části mohou sami. Asi jedna z mála možností, jak vyřešit dluhy, je vyhrát ve sportce. "Jsou to trochu podobné starosti jako s malými dětmi. Já jim ale pomoci chci," uzavírá Jan Dufek.
JIŘÍ ČERVÍN




pondělí, 21. prosince 2009
Odpově´d sociálního odboru MÚ Kolín
Od: vrana2077@seznam.cz

Komu: Navrátilová Ludmila

Předmět: Re: FW: zaslání -Výzva - odpověď

Datum: 21.12. 2009, 17:24 - dnes v 17:24

Děkuji za odpověď. Když řeknu, že mne nenadchla, tak je to totéž, jako že mne nepřekvapila.
Jsem si vědom , že každá humanitní činnost má svoje limity a velice pozorně vnímám, že v ČR neudělá nikdo více , než musí či není-li "zainteresován". Řečeno v kategorii ekonomie, přidaná hodnota je v tomto případě tehdy, když sociálně vyloučení patří k těm, na kterých si lze nahonit politické triko či skrze ně aplikovat úchylné idové vize. Snad nemusím dále pokračovat -...........
Já každopádně vyzývým i přes projevenou ad hoc aktivitu , aby tyto muže v těchto dnech
1/ pravidělně navštěvoval terénní pracovník a zkoumal nejenom rozhovory s těmito, zda není nutná i jiná intervence.
2/ aby bylo využito oprávnění těchto mužů pobírat sociální minimu ve ve výši 2020Kč a uděláno vše, aby se jim v nějaké podobě tyto prostředky dostaly.
3/ mezi svátky Vás navštívím a požádám širší vysvětlení problematiky a budu trvat na sepsán zápisu
4/ aby bylo Vámi kontaktováno o.s. Prostor, které je financováno z veřejných prostředků a vyzváno i k činnsoti v tomto směru !
Mne děkovat nemusíte, za přání děkuji !
Kronus Jaroslav
P.S. To že se do této chvíle neozvala ani jedna církev mne pouze utvrzuje v tom, že kromě nasírání české společnosti českým primasem v tzv. boji o Sv.katedrálu, asi i oprávněným smetením Zákona o financování církví ze strany části PS a i tezi, kterou púronesl současný president počátkem devadesátých let, že oni jsou tak v postavení zahrádkářů !
Chcete-li jinak - hokynáři duše !

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Navrátilová Ludmila
> Předmět: FW: zaslání -Výzva - odpověď
> Datum: 21.12.2009 16:21:26
> ----------------------------------------
> Vážený pane -
> o komunitě mužů, žijících v zahradě bývalého "Formánkova mlýna " víme několik
> let.
> Sociální pomoc jim terénní pracovníci nabízeli opakovaně, naposledy na základě
> Vaší výzvy
> dnes odpoledne. Přes velmi mrazivé počasí se zdá, že jim způsob života vyhovuje
> a nepřejí si jej měnit.
> Při naší dnešní návštěvě bylo zjištěno, že teplého šatstva i lůžkovin mají
> dostatek, sami uvedli, že další nepotřebují.
> Byl jim nabídnut nocleh a osobní hygiena zdarma, ale nabídka byla odmítnuta s
> tím, že skutečně nic nepotřebují.
> Co se týče stravy, tu si připravují venku na ohýnku, potraviny si buď nakoupí
> nebo je dostanou od obyvatel města- stálých i náhodných dárců. Přesto jsme jim
> nechali na sebe kontakt a na Štědrý den na ně nezapomeneme.
> Vám děkujeme za snahu pomáhat, přejeme klidné Vánoce a do nového roku hodně
> zdraví.
>
> Za Odbor sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Kolín
> L.Navrátilová, ved. odboru
> Bc.M.Čížková a R.Paňková, ved. oddělení
>

Žádné komentáře:

Okomentovat