Počet zobrazení stránky

pondělí 6. prosince 2010

Mnoho moudrého..............

Úvaha nad myšlenkami prof. ing. dr. Milana Zeleného

ZCdroj J.Kronus
Předmětem dnešního příspěvku bude něco z myšlenek jednoho z velikánů našeho exilu a dle mezinárodních standartů nejlepšího českého ekonoma současnosti. Večer v dalších příspěvku si něco řeknem o osobě univ.prof. M.Broma - nestora a učitele dvou generací čs. exilu v USA a katolickcýh myslitelů z řad těchto v Evropě.
1) Pozorovát sám sebe zevniřt a být viděn někým jiným zvenčí ,to jsou dva různé úhly pohledu na jeden a týž objekt. V lecčems se mohou lišit, mohou být tu více, tu méně objektivní. Přesto jsou oba cenné.
2)Volné tržní hospodářství nevzniká volným pohybem cen, ale právě naopak: volný pohyb cen je odrazem a výsledkem zdravého procestu tržního hospodářství.
3)Když odmítáme státní vlastnictví výrobních prostředků- tedy vlastnictví nikým, a když říkáme ne veřejnému vlastnictví podnikových akciíí- tedy vlastnictví nepřítomnými, co tedy ? Odpověď je poměrně jednoduchá - ona vyrůstá přímo z kořenů a tradic moravského Zlína, soukromé, podílové vlastnictví zaměstnanců a to dělníků, tak i manažerů - společně. Každý zaměstnanec je vlastníkem a to každý vlastník ale také zaměstnancem. Tím lze docílit slavného snu T.Bati- že každý dělník se má stát kapitalistou a naopak.
4)Často se dnes říká, obzvláště mezi nezasvěcenými, že inflace je když se příliš peněz honí za málem služeb a zboží. Je to asi, jako kdybychom tvrdili, že příčinou zápalu plic je horečka. Příliš mnoho peněz nezpůsobí inflaci, tak jako horečka nevyvolá zápal plic. Naše ekonomika není rozpálený kotel či přehřátý bojler, ale prostý a chladný psí čumák.
5)Již od Marxe je za " kapitál" považováno vše mrtné a neživé tj peníze, stroje, budovy, někdy i půda a dokonce mrtvá tj. kiž vykonaná práce.Bez lidského činitele,bez lidského mozku to vše zůstává skutečně mrtvé, jen hromadou železa a haldou cihel, jak říkaval T.Baťa. Život tomuto haraburdí mohou jenom lidé. Lidské znalosti, um a schopnosti jsou základní formou kapitálu a nejproduktivnější silou moderního světa.
6)Náš zákazník- náš pán. Je to až k nevíře, ale v názvu uvedené heslo, které je dnes prvním strategickým principem podnikání světové třídy, nebylo ani u nás pouhým heslem. Tento princip je náš au nás dokonce kdysi vznikl, v moravském Zlíně. Zde tvořil základ naší předválečné světové průmyslové reputace.
7) Vešli jsme do období jakési trvalé,nebo alespoň dlouhodobé rekorytarizace. Prostě řečeno: jde a ještě dlouho nám hlavně půjde o koryta. Nekonečné přemísťování ,přisouvání a odsouvání koryt, korýtek i celých žlabů neutichá a ruší i noční kldi. Ne, že bychom se někam či do něčeho vraceli, ne že se někam ubírali.ale - škatulese hejbají....pocházím z vesnice, a tak vím ,že čuníka se nikdy nepodařilo od korata odstavit prosbami, logikou, smlouváním či přemlouváním, natož vyznáním lásky. Většinouto chtělo jednu do rypáku....
8) Člověka a humanitu vůbec nelze stavět do protikladu s přírodou a životním prostředím. Způstošení životního prostředí je sice výsledkem lidské činnosti,ale také zároveň postihuje lidské životy. Nejde jen o zpustošení lesů, vod, luhů a hájů, ale především o sebespuštošení lidských životů a hodnot. Ekologie prostředí je neoddělitelná od ekologie lidského druhu.
9)Jsou stovky receptů,jak udělat omeletu. Žádný však ,jak z ní zpětně udělat vajíčka. Nesouměrnost systémů je dána kontrastem spontánního trhu a uměle vydávaných příkazů. Existují stovky receptů,jak omezit trh příkazy a dekrety, ale žádný, jak zavést trh.
zdroj JKr
10) Ocitl jsem se opět v opozci, protože jsem vyjádřil otevřeně důvěru. v hodnoty křesťanství, v samosprávu republik , zemí, obcí, podniků, rodin i jednotlivců, v soukromé vlastnictví, ve vzdělání, schopnosti a zkušenosti jako kriteria kvalifikace,v přímou demokracii, v zaměstnanecké spolupodnikání, spoluvlastnictví a spolupráci ve smyslu myšlenek T.Bati, v maximální nezávislost od státu, zahraničních půjčkách a ministerských dekretech,v podnikatelskou svobodu a autonomii jedinců a podniků,v moderní podnikové řízení,v ženy a děti jako podstatu tohoto státu
11) I když moje ekonomické předpovědi beze zbytku vyšly, doufám, že u politických předpovědí tomu tak nebude. jestli nenastane zásadní zlom v myšlení a postoji veřejnosti , čeká naše národy nejméně čtyřletá diktatura silně menšinové strany, organizované podle tvrdých stranických linií a ideologií,dominované demagogií a frázemi vedené vychytralým, po moci žížnícím a zcela arogantním bankovním úředníkem .
12)Výkonnost ,soutěživost a spolehlivost podniků je všude na světě - za předpokladu jinak srovnatelných podmínek- přímo úměrné míře oddělení funkce vlastnictví od funkce zaměstnanectví.Čím větší propast existuje mezi zaměstnanci a vlastníky , tím nižší je motivace zaměstnanců ,iniciativa manažérů a pružnost organizace.
13)Když jsem před nějakými pěti lety( tj. asi v roce 1986 pozn.autora) svým studentům v NY a v Dublinu zadával první disertační práce a studie na téma Mamagement Sysem Slusovice a pak pročítal a zámkoval jejich rozsáhlé sudijní rešerše světové literatury a hodnotil jejch studijní zvídavost a neskrývaný obdiv k rodícímu se novému evropskému systému řízení, pocítil jsem hrdost a pýchu , že se opět, tak jako předtím ve Zlíně, se moje vlast stala kolébkou unikátní schopnosti geniů - dát lidem dobrou práci. přinést do oblasti prosperitu a uspokojit zákazníka, spotřebitele i občana.
14) O vztahu podnikové a obecní samosprávy - jakýkoliv moderní poltický program musí být komplexní( zahrnující otázky ekonomické a společenskéú., nevýlučný/ apelující na všechny občany země/ a nadstranický- vyplývá z požadavku přímé demokracie.za omezenějších programových okolností může dané hnutí rychle vyčerpat svou programovou dominantu. Otázku samosprávy měst, obcí a okresů nemohou být odděleny od samosprávy podniků, pracovišť a jedinců.
15) Je pozdě. Hodiny bijí půlnoc.Brzy bude rok 2000- třetí milenium. Co tady ještě dělám? proč sechci někam vrátit? Kam , už je čas jít spát, šeptá máma, tak jako kdysi. Jak ten čas letí, dospívají tak rychle. ještě ne, ješte ne, ještěchvilku žadoním. Ještě se musím vráti, ještě je čas. S prázdnýma rukama? S rozpáleným čelem? Učit se žít. Žijeme a učíme se. Jinak bychom nežili dlouho. Ani d otřetího milenia. - Hloupost. Hloupost lidská je snad největším nepřítelem malých dětí i malých národů. Mají tak ale ještě divizny. Pomněnky. bojí seale. Bojí se velkých lidí - a měli by se bát lidí malých .
16) Jakoukoliv cestu má člověk podniknout s partnerem srovnatelné mysli nebo s někým lepším a dokonalejším v myšlení i znalostech . Naopak ,je vždy lépe jíti sám, než se vydat na cestu s pošetilcem. Člověk , který se obklopuje lidmi menších myslí a hodnot je pošetilec. I prostý člověk, který se dokáže obklopitlidmi lepšími, než je on sám, je velmožem znalostí a vědění a jeho cesta bude nejen úspěšná,ale hlavně radostná a naplńující,
17) Jsou dva druhy zemí. V jedněch se profesoři stávají mnisterskými předsedy, v jiných ministerští předsedové stávají profesory. Takové země jsou nesrovnatelné, oddělené hlubokou roklí morálního i znalostního selhání. už jsme všichni dokradli , až za tu vodu , konečně snad bude čas na práci ?
18)Myslím , že dnes je naprosto jasné, že kuponová privatizace byla chyba. Ex post třeba přiznat, že velký experiment, jenž se zpočátku jevil jako racionální, byl zbytečnou zajížkou. - ekonom prf. J.Sachs, jeden z duchovních otců šokové terapie postkomunistických zemí ,které aplikovali pánové Balcerovicz- Polsko, Klaus- ČR, Gajdar -Rusko. Prof. Zelený již v roce 1991 se vyjádřil na adresu kuponové privatizace následujícím způsobem,volná citace: kuponovka připomíná dostihy. Tam si divák může vsadti, tleskat, pištět a to je asi vše. Kdo vyhraje, o tom se rozhoduje na dosthiové dráze,konec citace. Já bych k tomu dodal, že se může rozhodnouti v zákulisí dostihových stájí, jak ukázaly podmínky v ČR.
19) V poslední době se v Česku stalo politickou modou přiznávat chyby, popisovat chyby a dělat chyby. Mýlit se je proklamováno až s perverzní pýchou a publicistickou ambicí.....Moudrá člověk se učí z chyb druhých lidí, nikoliv z chyb vlastních.
20)Česká povaha je pozoruhodná obzvláště tím, jak se přistižení lháři, podvodníci , zloději a korupčníci brání, kroutí se, prskají,m vyskakují a vypoustějí páchnoucí dělobuchy- jako hromádka tučných bílých červů na rozžhavené pánvičce pouličního obchodníka v Kantonu.
21)Vědět neznamená umět. Znalost je akce, informace je symbolický popis akce. Máš-li pochybnosti, vol PROTI, nikdy ne PRO.
¨22) Ničení prostředí, vyčerpání půdy, pustošení kultury a vykořis´tování lidských bytostí jsou přímo úměrné materiální chudobě, ekonomickému úpadku a psychologické rezignaci společnosti. Materiálně nejchudší systémy jsou ekologicky sebevražedné. Bohatství, ekonomický růst a vysoká životní úroveň zachrańují lesy, vody , stráně a lidské bytosti.
23) Žebříček " TOP 50"" v Česku působících ekonomů podle citačního skore
1 - Zelený Milan - 855 citační skore, 2 - Večerník Jiří .-296 citační skore, 3 - Klaus Václav - 271 citační skore, v první desítce jsou např. z těch známejších prof. Mlčoch, Turnovec apod.
24) Nikdo nemůže změnit dějiny ani prošlé dění. co bylo ,bylo. Z historie se lze poučit, následující generace se mohou poučit z našich chyb, vyhnout se myšlení, chování a jednání, které nám přineslo pocit ztracených příležitostí ,pocit viny a často i pocit vlastní hlouposti. Vše mohlo býti jinak. ČR mohla býti společostní znalostní a inovační, světovou třídou ve vzdělání, politice i podnikání. Nestalo se tak a nikdo to již ztracené generaci roku 1989 nevrátí. - nenahradí ,ani nenapraví. My své chyby vlastně dodnes žijeme. , dodnes na ně doplácíme a díváme se ,jak je žijí i naše děti. České hospodářství jsme dobrovolně předali do zahraničních rukou. Nepatří nám téměř nic, máme jen dočasná námezdní zaměstnání. Ve vzdělanosti jsme klesli na jedno z posledních míst v Evropě. Náš politický systém jsme odvodili z první republiky , dodnes si nevolíme presidenta a nejsme schopni ustavit stabilní vládu. Nevytvořili jsme vrstvu národních kapitalistů , která by nás reprezentovala a chránila ve světě. Proto všichni přicházejí k nám , ale my sami nejdeme nikam. Korupci jsme nechali prorlůst do všech institucí ., do dřeně našeho bytí. i policie a její vedení nás stále méně chrání a stále více ohrožuje...došel jsem k názoru, že i dnes má smysl se učit z minulosti, učit se z jiných pohledů a myšlenek, učit se z chyb druhých lidí!
Jaroslav Kronus

Žádné komentáře:

Okomentovat