Počet zobrazení stránky

pondělí 12. října 2009

To by se to věšelo,on gen. Gajda věděl, co je to za kanálie !

Praha - Vizitka europoslance Daniela Cohna-Bendita:

- Narodil se 4. dubna 1945 v jihofrancouzském Montaubanu, kam jeho rodiče německého židovského původu uprchli před nacismem.

- Střední školu absolvoval v roce 1965 v Německu, kam se jeho rodiče po válce vrátili. V roce 1966 začal studovat sociologii na univerzitě v Nanterre (předměstí Paříže). Během studentských bouří v květnu 1968 proslul jako radikální levicový vůdce, a protože byl navíc zrzavý, dostal přezdívku Rudý Danny. Za narušování pořádku byl posléze vyhoštěn, protože měl německé občanství, a usídlil se ve Frankfurtu nad Mohanem.

- V letech 1968 až 1973 byl zaměstnán jako knihkupec ve Frankfurtu, kde se mimo jiné seznámil s Joschkou Fischerem, s nímž tehdy patřil mezi špičky radikálních levicových aktivistů. Účastnil se pouličních bojů skupiny Revoluční boj a působil též jako redaktor a vydavatel nezávislého frankfurtského magazínu Pflasterstrand. V roce 1978 Mezinárodní soudní dvůr zrušil jeho vyhoštění z Francie, ale Cohn-Bendit zůstal v Německu.

- V roce 1984 vstoupil do německé strany Zelení (Die Grünen; později Spojenectví 90/Zelení), která již byla v té době parlamentní stranou. V březnu 1989, kdy vládla na frankfurtské radnici rudo-zelená koalice, se stal Cohn-Bendit místostarostou pro multikulturní záležitosti a byl jím až do května 1997.

- Do Evropského parlamentu (EP) byl zvolen poprvé v roce 1994 za německé Zelené. V dalších volbách, v roce 1999, stál v čele kandidátky francouzských Zelených a v roce 2004 byl do EP zvolen znovu za německé Zelené. Od roku 2002 je jedním ze dvou předsedů frakce v EP Zelení/Evropská svobodná aliance.

- Cohn-Bendit je velkým propagátorem Evropské unie. Například v době přípravy evropské ústavy prohlásil, že země, která tento dokument ani napodruhé v referendu neschválí, by měla být vyloučena z EU.

- Je držitelem čestného doktorátu Katolické univerzity v nizozemském Tilburgu (1997). V roce 1997 se oženil, s manželkou Ingrid vychovává dva syny.

- Od českého předsednictví v EU Cohn-Bendit "nic moc nečeká". Obavy zatím nemá, ale prý se "teprve ukáže, do jaké míry myslí prezident Václav Klaus - který má vliv na radikály v ODS a suverenisty na levici - vážně to, co říká. Váš prezident je toxický virus české politiky. Jeho návštěva v Irsku byla naprosté šílenství, které nikdo nečekal," prohlásil Cohn-Bendit tento týden pro Lidové noviny.

Žádné komentáře:

Okomentovat